Expropriații centurii ocolitoare a Sucevei vor bani și nu promisiuni

La Pătrăuți, proprietarii nici nu vor să stea de vorbă până ce nu știu care este cuantumul despăgubirilor, iar la Moara, din cauză că încă nu au primit banii, doi dintre deținători interzic accesul constructorilor > Deși Ministerul Finanțelor și-a dat deja acordul la plată, trezoreriile urmează a disponibiliza fondurile doar pe măsură ce se adună bani de la contribuabili

Deținătorii terenurilor de la Pătrăuți interzic constructorilor să deschidă lucrările la centura ocolitoare a municipiului Suceava. Proprietarii în cauză, în număr de 80, nu vor să dea „vrabia din mână pe cioara din par”, voind ca, mai întâi, să știe câți bani vor primi în schimbul suprafețelor expropriate. Aspectul a fost semnalat ieri, la o întrevedere a președintelui Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, cu reprezentanții responsabililor din proiect.

 

În cadrul întâlnirii, executanții au arătat că sunt gata să deschidă șantierul, dar că nu pot intra în frontul de lucru din cauza nesoluționării situației juridice a terenurilor, precum și a neluării măsurii de expropriere a suprafețelor afectate. Doar 40 dintre săteni au titluri de proprietate care să permită înscrierea la cartea funciară, pentru ceilalți 40 urmând a se elibera titluri provizorii, astfel încât procedurile legale să-și poată urma cursul. Pe de altă parte, șeful executivului județean a cerut consultantului și firmei de avocatură care se ocupă de expropriere să facă o evaluare cu minimul și maximul financiar pe care, funcție de zonă, proprietarii ar urma să îl primească drept despăgubire. Dl Flutur a ținut să pună în vedere că o altă cale nu există, terenurile trebuind a fi oricum expropriate pe motiv de utilitate publică, în conformitate cu prevederile Constituției. La Pătrăuți, executantul de la SSCF Group Colas așteaptă cu utilajele pe linia de start, inconvenientele întâmpinate urmând a fi rezolvate în săptămâna ce vine.
În ceea ce privește șantierul de la Moara, deși execuția este în curs, și aici s-au găsit doi proprietari care se pun în calea lucrărilor, aceștia „făcând gălăgie” că nu și-au primit încă banii promiși. Situația poate fi dezamorsată în zilele următoare, Ministerul Finanțelor dându-și deja acordul la plată. Probleme apar la trezorerii, acestea urmând a disponibiliza fondurile doar pe măsură ce banii sunt adunați de la contribuabili. La Moara, o piedică pare să fie și conducta de apă care alimentează municipiul Suceava, din sursa de captare Berchișești, aceasta trebuind a fi mutată de pe traseul inelului ocolitor. Pentru expropriați, prin hotărâre de guvern s-au alocat 12,1 milioane lei, suma fiind acordată ca acoperire pentru preluarea a 79 de clădiri și 14,36 hectare de teren de pe traseul rutei.
Varianta de ocolire a Sucevei are o lungime de 13,2 km și va prelua traficul de pe E 85 pe traseul Moara – Mihoveni – Pătrăuți – Siret, precum și cel de pe DN 576 dinspre Vatra Dornei înspre frontiera cu Ucraina.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: