Cezar's

Dicționar politic (VII)

Apolitism. Încă mai pot rămâne vertical stând doar într-un picior, fie dreptul, fie stângul. Cel mai bine, mai sigur mă simt rămânând, totuși, cu ambele picioare „pe pământ”. Iată de ce rămân apolitic ori – în contextul scenei „politice” băștinașe – nițel… antipolitic.
Așteptări (post-electorale). Un antropolog vestit (C.L. Strauss) scria că nimic nu e mai aproape de gândirea mitică decât ideologiile politice extreme. Poate – adaug eu – cu excepția „gândirii lui Mitică” omul simplu ce visează, din 4 în 4 ani, un Vlad Țepeș „reloaded”…

 

Contribuabil. Persoană care lucrează permanent și involuntar în beneficiul guvernului, fără a trebui să fie angajat ca funcționar al acestuia.
Deformare. Convingere intimă, profund greșită a fiecărui politician român: aceea că nu e doar un ales (adesea din întâmplare) ori un simplu numit (de regulă din obligație), ci un „ales” – cu sensul de „cel chemat”. Ei cred sincer că se află cu poporul în același raport pe care îl are sufletul cu corpul.
Demagogie. Talent al personajelor politice de rezistență care au priceput că supraviețuirea începe când realizezi că e mai eficient să te contrazici (cu prețul, mic, al cenușii turnate pe cap, al „asumării” și chiar al scuzelor, la nevoie) decât – Doamne-ferește! – să te repeți în promisiuni.
Discurs (convingător). Enunț specific politicienilor abili, care se feresc să afirme că treaba ar merge bine sub bagheta lor, dar izbutesc să ne convingă că ar fi o adevărată catastrofă dacă noi nu i-am realege.
Doctrine. Dacă deviza comunismului este „Dă-mi ceasul tău, îți voi spune eu cât e ora!”, cea a capitalismului valah de tranziție ar putea fi „Îți dăruiesc un ceas, dar va trebui să cumperi zilnic, de la mine, bateriile.”
Femei, F.M.I. S-a spus: femeile devin false și necinstite în țara în care bărbații sunt tirani. De fapt, în orice domeniu ori epocă, șiretenia este stimulată de constrângere. Adepții radicali ai înăspririi fiscalizării sectorului privat (singurul care mai dă azi palide semne de viață) ar trebui să mediteze la această axiomă.
Lider (memorabil). Dacă e adevărat că fiecare lider politic ar trebui să aibă instinctul fără greș al unui ucigaș, înseamnă că – privind dinspre nevoile poporului – România a avut parte, de decenii, de lideri eficienți.
Parvenit. Spre deosebire de Baudelaire, cel care scria că personajul de o mie de ori mai periculos decât un burghez este artistul îmburghezit, eu cred sincer că același raport de nocivitate există între orice parvenit de tranziție și jurnalistul îmbogățit de parveniții tranziției. Și văd că „buruiana” asta umană are o îngrijorătoare putere de diseminare și de regenerare…
Poezie. Asemeni politicii, este o manieră subtilă de a fructifica în mod superior – dar cu ținte diferite – nebunia.
Politică. În politică e exact ca la ruletă: singurii care se pot opri la un moment dat sunt doar acei care nu au intrat încă în joc.
România (noua Americă?). J.F. Kennedy credea că politicianul veritabil este acela care izbutește să-și păstreze idealul, cu prețul pierderii tuturor iluziilor sale de început. „Ai noștri” – vorba vine! – sunt „mai tari”: ei își salvează unicul ideal (acela de a rămâne în grațiile Puterii) vânzându-ne nouă, periodic, niște iluzii în care, de fapt, ei nu au crezut nici măcar o clipă. Așadar Valahia și nu America e azi „țara tuturor posibilităților”…
Sadism. Spre deosebire de guvernanții noștri, sadicii „clasificați” nu sunt indiferenți la suferințele pe care le provoacă și au grijă să nu-și ucidă „subiecții”.
Salvare. România este azi bolnavă din cauză că toți conducătorii săi de după 1990 s-au îngrijit prea mult. De ei înșiși…
Utopie. Visul oricărui alegător: ca politicienii să le schimbe viața fără a le ucide prejudecățiile și năravurile.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: