Aproape 600 de școli sunt păzite doar de Cel de Sus

În aproape 600 de școli din județul Suceava nu există nicio formă de asigurare a pazei și protecției elevilor și bunurilor, iar numărul paznicilor a scăzut destul de mult din cauza recentelor reduceri de personal. Din această cauză, în viitor vor trebui să facă pe paznicii fochiștii, oamenii de serviciu și cine se mai întâmplă.

 

Cam aceasta ar fi concluzia care se desprinde studiind situația pregătită de IȘJ Suceava pentru minister, înaintea începerii noului an școlar, situație care se realizează an de an.
Potrivit acesteia, din cele 927 de unități de învățământ (227 fiind cu personalitate juridică), 148 sunt păzite cu sprijinul Poliției sau Jandarmeriei, 135 au alte forme de securitate, 84 dintre acestea fiind păzite de personal, în 24 există supraveghere cu camere video și sisteme de alarmă, iar 22 sunt păzite de paznici. Mai rămân 598 de unități care nu au securitatea asigurată, în schimb, toate școlile județului au garduri! Ceea ce e un lucru bun, dacă ne gândim că ele or fi suficient de înalte ca să-i descurajeze pe spărgătorii de ocazie. Reprezentanții IȘJ spun că școlile rămase fără pază sunt unități fără personalitate juridică, coordonate de școlile de centru, și oricum cineva are grijă de ele.
“Asta nu înseamnă că paza nu e asigurată de cineva, are grijă conducerea unității de centru cu personalitate juridică și comunitatea locală”, ne-a declarat purtătoarea de cuvânt a IȘJ Suceava, insp. Laura Hacman.
În această perioadă școlile sunt cam pustii, lucru firesc dacă de gândim că este încă vacanță și că majoritatea dascălilor sunt în concediu. De aceea au rămas “mute” telefoanele pe care le-am dat în unele comune, ca să vedem cum sunt păzite școlile. Una dintre ele este Școala Burla, unde deducem că nu era nimeni pe la ora 10, din moment ce apelul nostru a rămas fără răspuns.

La Informatică, 2 fochiști s-au specializat și ca paznici

Întrucât IȘJ a operat reduceri de posturi în învățământ, primii afectați au fost paznicii, inițial stabilindu-se la școlile mai mari ca din 4 paznici să rămână 2. În realitate nu s-a întâmplat chiar așa, mulți directori neputând renunța la unii paznici. La Colegiul de Artă, de pildă, directoarea Sabina Roman ne-a spus că a fost disponibilizat doar un paznic din cei 5 care funcționau acolo. “Noi avem două clădiri aflate la distanță una de alta, sunt probleme de patrimoniu și nu puteam asigura decât un paznic în corpul A, care făcea rondul. Practic, clădirea 2 nu era păzită. Înainte, paznicii lucrau 12 ore cu 24, anul acesta vor funcționa câte 8 ore în 3 schimburi. Doamne ferește să avem vreo spargere, vă dați seama că avem bunuri de patrimoniu de o valoare enormă, mă refer la instrumente, nu mai pun la socoteală calculatoarele”, ne-a spus prof. Sabina Roman.
La Colegiul Național de Informatică “Spiru Haret”, din 4 paznici au rămas 3, dar acolo problema pazei este rezolvată și cu fochiștii. “Paza va fi în condiții normale, avem 2 fochiști care au și cursuri de paznici. Noi nu am avut spargeri, avem și sistem video, cu 14 camere de supraveghere. Acum 2 ani am prins astfel un hoț care voia să fure un video-proiector”, ne-a precizat di-rectorul colegiului, Lucian Lungu.
Din anul școlar următor, după 11 ani de învățământ în schimburi, la Colegiul de Informatică elevii vor învăța în unul singur, datorită faptului că va fi dat în folosință corpul nou de clădire, iar de la ora 14 cheile școlii vor fi predate paznicilor.

Paza cu părinții, o nouă strategie a ministrului Andronescu

Problema pazei în școli a fost ridicată și de șeful IȘJ, Petru Carcalete, care ar dori mai mult sprijin din partea comunității locale în acest sens: “Cred că ar trebui să fie și o implicare a autorităților locale, mai ales pentru paza școlilor, pentru că numărul paznicilor a fost întotdeauna insuficient, iar Poliția ne tot bombardează cu adrese pentru asigurarea pazei. Paza școlilor, care din punct de vedere patrimonial aparțin primăriilor, trebuie asigurată de comunitatea locală”.
Strategia ministrului educației cu privire la asigurarea pazei în școli îi cuprinde și pe părinți, urmând exemplul unei școli din Constanța, unde aceștia o păzesc prin rotație. Argumentul ministrului este că în acest mod, “părinții de-vin mai familiarizați cu problemele școlii”. Ecaterina Andronescu nu exclude însă varianta ca directorii să se adreseze autorităților locale sau jandarmeriei, pentru a asigura securitatea în școlile României.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: