Leșurile abandonate, focare periculoase de infecții

Temperaturile fiind ridicate, sanitar-veterinarii impun primăriilor operativitate în semnalarea și ridicarea cadavrelor și deșeurilor animaliere de către operatorii specializați > „Acțiunea este subvenționată de la bugetul de stat, primăriile având strict obligația de anunța Protan, astfel debarasându-se de cadavrele de animale”, explică directorul adjunct la DSVSA, Dănuț Botezan

 

Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Suceava intensifică măsurile pe linie de ecarisare a teritoriului. Problematica a fost analizată, în ședință, cu medicii concesionari și cei igieniști, prilej cu care s-a pus accent pe reînnoirea contractelor pe care administrațiile locale sunt obligate să le aibă cu firme specializate în ridicarea și incinerarea deșeurilor de origine animală, precum și pe modalitățile de ținere a evidenței acestora.
„S-a hotărât ca inspectorii noștri zonali, împreună cu primăriile, să reactualizeze contractele cu unitățile de ecarisare, contracte care au fost valabile un an și, de asemenea, să ia măsuri, mai ales acum, pe timp de vară, pentru operativitatea preluării tuturor deșeurilor”, subliniază adjunctul șefului DSVSA, menționând că leșurile abandonate se pot constitui în adevărate focare de infecții. Dl Botezan evidențiază că există unități administrativ-teritoriale care să nu fi avut contracte cu câștigătorul național al licitației, Protan, cu punct de lucru la Roman, agenții economici din industria cărnii incinerându-și deșeurile din procesul de fabricație la Superstar Rădăuți. Dr. veterinar Botezan relevă că cei de la Protan s-au achitat de obligațiile contractuale care le revin. Astfel, în cel mult 4-5 ore de la semnalarea, de către primari, a unor cazuri de mortalitate la animale, precum și ori de câte ori este nevoie, mașini ale operatorului fac un tur al județului și preiau cadavrele în cauză, acestea fiind prelucrate ulterior în vederea obținerii de făină proteică.
În ceea ce privește animalele sălbatice surprinse și accidentate pe carosabil, aspect semnalat de președintele CJ, Gheorghe Flutur, oficialul DSVSA susține că este vorba, în general, despre cele infestate cu virusul rabic și care, urmare a bolii, au comportament atipic. În acest din urmă caz, semnalarea cazului revine atât primăriilor, cât și fiecărui cetățean, recomandată fiind anunțarea rapidă a cazului la structurile sanitar-veterinare.
„Până acum, nu au fost situații care să contravină legii, majoritatea primăriilor conformându-se procedurilor. Se are în vedere și faptul că a-ceastă acțiune este subvenționată de la bugetul de stat, primăriile având strict obligația de anunța Protan, pentru a se debarasa de cadavrele de animale”, explică Dănuț Botezan. El a încheiat reliefând că, în conformitate cu reglementările europene, pe teritoriul județului Suceava nu mai există puțuri seci (gropi pentru deșeuri), ele fiind închise și sigilate.
CJ Suceava cerea, zilele trecute, Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, măsuri ferme pe linia respectării prevederilor legale privind ecarisarea localităților. Președintele Gheorghe Flutur solicita sanitar-veterinarilor să intervină pentru ridicarea cadavrelor de animale domestice și sălbatice de pe carosabil. Șeful administrației județene își manifesta nemulțumirea față de serviciile de ecarisaj, subliniind că este de nepermis ca leșurile să zacă zile întregi pe drumuri.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: