Spitalele din Suceava, Vatra Dornei, Fălticeni și Siret, avertizate fiindcă nu s-au conformat 100%

Cinci dintre cele unsprezece spitale din județ verificate de Direcția de Control pentru Sănătate Publică au primit avertisment fiindcă nu au respectat programul de conformare stabilit atunci când au primit viza sanitară de funcționare anuală, directorii acestora motivând întârzierile prin lipsa de fonduri.

 

Potrivit șefului acestei direcții, dr. Ludovic Abiței, este vorba de spitalele din Suceava, Vatra Dornei, Fălticeni, Spitalul Orășenesc Siret și Spitalul de Psihiatrie Cronici Siret, celelalte având autorizație de funcționare fără niciun termen de conformare. “Aceste spitale au fost avertizate să-și pună cât mai repede lucrurile la punct, pentru că există riscul ca, în momentul când va veni reevaluarea în vederea acreditării lor, să nu primească aviz de funcționare, condiție esențială pentru a încheia contract cu CAS”, a declarat dr. Abiței.
Controlul s-a desfășurat la sfârșitul lunii iulie-începutul lui august și a vizat tocmai respectarea condițiilor igienico-sanitare și felul cum au îndeplinit recomandările făcute, atunci când au solicitat viza sanitară anuală. Dr. Abiței spune că cele 5 spitale avertizate și-au rezolvat cam 60-80% din probleme, unele depășind cu mult termenele de rezolvare stabilite.
Probleme cu puțul de mare adâncime, la Spitalul Județean
La Spitalul Județean Sucea-va, de pildă, nu s-a realizat în totalitate reabilitarea ferestrelor, a suprafețelor, nu au fost înlocuite toate prizele pentru aparatele de oxigen medicinal, care erau degradate. O altă problemă este inexistența puțului de mare adâncime, pentru asigurarea rezervei de apă în spital. “Este un proiect din 2001 și nu s-a finalizat. De altfel, nici nu s-a început”, a spus șeful DCSP.
Aceeași problemă, cu neasigurarea rezervei de apă, se întâlnește și la Spitalul Vatra Dornei, în secțiile pediatrie, interne, neurologie, boli contagioase, spune dr. Abiței. La Secția TBC a spitalului fălticenean “nu este expertizată stația de clorinare pentru apele uzate”, în prezent folosindu-se “o improvizație”. Tot la acest spital, nu s-a reamenajat blocul de nașteri de la Secția Obstetrică Ginecologie și nu a fost schimbată masa pentru ginecologie.
La Spitalul Orășenesc Siret este nerezolvată o problemă considerată mai mică, din motive ce țin de legislație: s-a schimbat locul farmaciei, iar noul spațiu nu a fost avizat.
La Psihiatrie Cronici Siret, nu a fost reamenajată spălătoria la termenul stabilit.
“Nu sunt probleme foarte grave, care ar pune în pericol starea de sănătate a celor internați”, a concluzionat dr. Ludovic Abiței.

Cabinetele din policlinici, în regulă; dar nu destul!

Controlul a fost dispus de MSP, fiind verificate în aceeași perioadă și cabinetele medicale din policlinici, unde s-au depistat circuite funcționale necorepunzătoare sau lipsa dotărilor. “Se vede că medicii lucrează acolo în sistem privat sau semiprivat. E vorba despre fostele policlinici, făcute după proiecte standard, care aveau niște circuite pe care interesul personal al medicilor le-a stricat, dar nu așa grav. În general, medicii din policlinici nu cunosc legislația, dar până la urmă se încadrează în niște norme generale și nu pun în pericol sănătatea celor care se prezintă acolo. Tot la medicii din aceste cabinete s-a constatat că nu folosesc trusele pentru urgențe recomandate de MSP, ci niște truse de unică utilizare, dar e bine și așa, spune dr. Abiței. Iar dentiștii nu aveau marcheri de sterilizare, dar cu toate astea instrumentarul era bine sterilizat.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI