Zilele orașului Broșteni

(ediția a III-a, 15-16 august 2009)

Desfășurate din 2006, Zilele orașului Broșteni au vrut să umple golul lăsat de tradiționala Zi a Minerului. Odată cu închiderea Minei Ișipoaia, în aprilie 2006, a dispărut și Ziua Minerului (se marca întotdeauna în a doua duminică din luna august). Consiliul Local Broșteni și primarul au hotărât ca acea zi să fie înlocuită cu Zilele orașului Broșteni.

 

Deschiderea festivă a avut loc în holul Grupului Școlar „Nicolaie Nanu” din Broșteni, de primarul orașului, dl ing. Stelian Chirilă. Vizând momentul de criză și lipsa fondurilor de la buget, el a arătat că Zilele orașului Broșteni din acest an au mai mult un caracter cultural: expoziții de pictură, expoziții de carte, decernarea titlului de cetățean de onoare unor personalități etc. La festivitate au participat consilieri locali, conducerea primăriei, profesori activi sau pensionari, polițiști, patroni de societăți, șefi de instituții și simpli cetățeni.
„Pasul doi” a fost vizitarea expoziției de pictură a surorilor Ana Candrea Constantin și Maria Candrea Ionescu, două artiste plastice remarcabile, „fiice ale satului”, născute în satul Cotârgași. Zecile de tablouri în acuarelă au umplut holul și cancelaria școlii: portrete ale unor oameni de seamă din Broșteni, peisaje locale, tablouri florale au încântat ochiul și au stârnit admirația vizitatorilor. Expoziția este fără vânzare, piesele sunt unicate, iar cei interesați nu le-au putut cumpăra; expoziția poate fi vizitată în fie-care zi, până pe 30 august a.c., între orele 10-18. Este a treia apariție a venerabilelor artiste, în acest mod, pe plaiurile natale. Prima a avut loc în octombrie 1988, la întâlnirea cu fiii satului, organizată de primarul de atunci, Laurențiu Chiriac. A doua a fost chiar în anul următor, la o tabără de pictură organizată în Broșteni. Și atunci, și acum, cele două surori artiste au donat mai multe tablouri Școlii Generale Cotârgași și Grupului Școlar „Nicolaie Nanu” din Broșteni. Sunt, în general, portrete ale unor oameni de seamă care s-au născut sau au trăit în Broșteni: Ion Creangă, Nicolae Nanu, G.T. Kirileanu, Leon și Jorj Mrejeru, Nicolaie Lupescu… Și de această dată au lăsat spre veșnică amintire unele dintre cele mai valoroase lucrări: „Eroul de la 1877, Dumitru Cimpoieșu”, „Dorobanțul din 1877”, „Podul de beton de peste Bistrița” (construit de prințul Neculai în anul 1920). Deși la vârste înaintate, cele două artiste au promis că vor reveni în fiecare an la zilele orașului.
În continuare, dl primar Chirilă a dat citire HCL Broșteni prin care s-a decernat titlul de „Cetățean de onoare” al orașului Broșteni dnei Ana Candrea Constantin și dlui prof. Mihai Traicu. Cei prezenți au scos în evidență meritele deosebite ale celor doi oameni de seamă.
Dna prof. Doina Gheorghiasa a adus elogii artistei și omului Ana Candrea Constantin, născută la Cotârgași, pe 9 august 1921. A făcut studii de pictură la școala prof. Iulius Padlimni din Timișoa-ra. Are lucrări multe și remarcabile, din care se desprind portretele regelui Mihai, a acad. Mihai Băcescu, Ciprian Porumbescu și cele donate școlilor din Broșteni. Pentru expoziția „Îndemn la neuitare”, deschisă la Complexul Muzeal Bucovina Suceava, cu 84 de lucrări, dna Ana Candrea Constantin a primit diploma de excelență „Opera Omnia”. Și domnia sa, ca de altfel și sora sa, Maria Candrea Ionescu, au lucrări în colecții particulare din țară și străinătate: Belgrad, Spania, Austria, Franța, Italia, Iugoslavia, Canada, Elveția, Anglia, Germania, Mexic, SUA.
Printre cei care au scos în evidență meritele deosebite ale distinsului prof. pensionar Mihai Traicu a fost și dl Vasile V. Candrea, el însuși director foarte mulți ani la școala din Broșteni: „Dl Mihai Traicu s-a născut la 21 noiembrie 1919, în comuna Grintieș, satul Bistricioara. Vine în Broșteni în anul 1953, ca profesor de biologie. Din anul următor este numit director al Școlii Generale Broșteni, funcție pe care o deține până în anul 1980, când se pensionează și primește titlul „Profesor fruntaș”. În timpul cât a fost director, s-a dat în folosință o școală nouă (1964). Prin demersurile sale, în anul 1976 se înființează la Broșteni Liceul Minier. A desfășurat o vastă activitate culturală, corul mixt înființat și condus de domnia sa obținând multe premii la nivel de județ. Ca ofițer în rezervă, cu gradul de locotenent colonel, și veteran de război, este activ și prezent la toate acțiunile Asociației Veteranilor de Război din Broșteni, chiar dacă în curând va împlini 90 de ani”. În încheiere, dl prof. Vasile V. Candrea a citat o maximă a fostului director Traicu: „Dacă ți se închid porțile, caută și deschide ferestrele”, urându-i: „Să ne trăiți, domnule profesor Mihai Traicu și vă mulțumim pentru ce ați făcut pentru noi, generațiile mai tinere!”.
Având în vedere că pe multe dintre doamnele prezente la manifestare le chema Maria, iar dna Maria Candrea Ionescu aniversa și ziua de naștere, primarul localității a oferit cupe de șampanie participanților. Într-o atmosferă de voie bună și de sărbătoare, toți cei prezenți s-au întreținut cordial cu primii doi cetățeni de onoare ai orașului Broșteni.
Manifestările ocazionate de Zilele orașului Broșteni au continuat și duminică, cu o expoziție de carte organizată în holul Casei de Cultură, sub genericul „G.T. Kirileanu, cărturar de seamă al culturii române, fiu al Broșteniului”. Autorul și prezentatorul acestei expoziții: nimeni altul decât Petrică Chiriluș, directorul Casei de Cultură Broșteni.
Și nostalgicii foști mineri, care au vrut totuși să-și amintească de Ziua Minerului de altădată, au găsit la toate localurile din „centru” bere și mici. Și asta fără să mai stea la coadă…
ION GAVRIL,
Broșteni

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: