Ședință cu romii de la Șcheia

Primăria, poliția, școala și asistența socială le-au mai vorbit o dată șcheienilor despre cerșetorie, delincvență juvenilă, criminalitate, separarea copilului de familie și abandonul școlar

 

Autorități sucevene au predat în weekend șcheienilor de etnie romă încă o lecție despre drepturile și obligațiile legale pe care le au, laolaltă cu ceilalți membri ai comunității. Reprezentanți ai Primăriei Șcheia, ai Inspectoratului Județean de Poliție, ai școlii din localitate și ai Direcției de Asistență Socială și Protecție a Copilului le-au vorbit romilor despre infracțiuni, despre cum pot fi ele prevenite și combătute când există bunăvoință din partea lor, în ciuda sărăciei și a condițiilor socio-familiale în care trăiesc foarte mulți dintre ei. Li s-a spus că cerșetoria nu este o soluție de viață și că mult mai bine ar fi să meargă la școală, să învețe să scrie și să citească gratuit, prin programul „A doua șansă” inițiat la școala din localitate. Li s-a spus, de asemenea, că au dreptul la ajutor din partea statului, că pot beneficia, prin DGASPC, de măsuri de protecție pentru copiii lor aflați în dificultate și de ajutoare sociale de la primărie, înainte ca cei mici să devină delincvenți, iar cei mari infractori. Dar li s-a reamintit, totodată, că același stat, care le întinde azi o mână, poate la fel de bine să treacă la măsuri de sancționare în cazul comiterii unor fapte penale sau contravenționale.
Iar la Șcheia nu au fost puține astfel de cazuri, comuna fiind unul dintre principalii „furnizori” de cerșetori pentru orașul Suceava și o pepinieră de fapte penale.
„Este cunoscut faptul că, în rândul comunității de etnie romă din comuna Șcheia, au fost depistate persoane care practică cerșetoria pe raza municipiului Suceava. De asemenea, au fost cercetați și urmăriți penal mai mulți minori, dar și un număr însemnat de adulți care au fost deferiți justiției”, a comunicat, spre readucere aminte, DGASPC.
Urechi de auzit au fost, pentru că au participat la întâlnirea cu autoritățile circa 60 de romi șcheieni.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI