Un calcul simplu, în loc de „abrambureli”

Toți șefii inspectoratelor școlare de județ au creierii ca puși pe bigudiuri de “ministra” educației, care vrea oameni dați afară din sistem ca să iasă bugetul micșorat. Ei gândesc acum tot felul de “inginerii” pentru a salva situația, ca să nu-și urce sindicatele în cap.

 

La Suceava trebuie date afară 713 persoane, din toate categoriile de salariați, mai puțin cadrele didactice titulare, conducerea IȘJ dispunând directorilor să stea la rece și să gândească, tot așa, cele mai bune măsuri care se pot lua într-o astfel de situație mai mult decât critică. Potrivit unui dascăl cu experiență și cu funcție de conducere pe deasupra, ceea ce vrea să facă ministerul nu este deloc o soluție salvatoare pentru ieșirea din criza financiară în care se zbate și învățământul, ca mai toate domeniile, fiindcă bugetul pe salarii nu se reduce prin această metodă… ”creață”. În condițiile în care un profesor necalificat este dat afară, cineva trebuie să-i țină locul, iar cel care o face trebuie și el plătit pentru orele în plus, iar dacă înlocuitorul e profesor titular, se consumă chiar mai mulți bani decât cu suplinitorul. Apoi, dacă dai afară portari și oameni de serviciu, rămân școlile îngălate și la îndemâna spărgătorilor, care, chiar și așa, unele cu personalul actual, erau “bântuite” de aceștia măcar o dată pe lună. Și nici nu prea poți să-i dai decât în șomaj, dar și pe acesta tot statul îl plătește!
Dascălul respectiv ne-a spus că există o soluție mult mai bună de micșorare a bugetului pentru învățământul sucevean, dacă tot trebuie: aceea de reducere a normelor didactice prin scăderea cu 2-3 ore a numărului de ore din fiecare clasă. Analizând că o clasă are 1,7 norme didactice, deci vreo 30 de ore, dacă s-ar reduce 2-3, ar însemna că, la 130.000 de elevi, cât are județul Suceava, s-ar putea reduce câteva sute de norme, fără să se supere cineva. Dar cine să facă acest calcul simplu? În niciun caz cineva cocoțat prea sus, care transmite doar “abrambureli” până jos.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI