PSD Suceava 2020

Condamnat în mai multe dosare de evaziune fiscală

Severin Tcaciuc a fost arestat în Austria

Omul de afaceri sucevean Severin Tcaciuc, condamnat în lipsă în România la 6 ani de detenție, a fost iar reținut în vederea extrădării din Austria, pe numele său fiind emise 3 mandate de executare a pedepsei pentru insultă, furt și pentru agresarea unui polițist aflat în exercițiul funcțiunii.

 

Severin Tcaciuc

Ambasadoarea României la Viena, Silvia Davidoiu, a declarat, pentru Mediafax, că ambasada a aflat această informație ieri dimineață, autoritățile austriece nefăcând deocamdată o informare oficială pe această temă. Tcaciuc se află în prezent în custodia autorităților austriece. Oficialul român a spus că, în cazul Tcaciuc, el fiind urmărit de Interpol, toate procedurile tehnice vor fi efectuate prin intermediul Biroului Interpol din România. Potrivit sursei citate, în săptămânile precedente, Severin Tcaciuc s-a interesat la Consulatul României de la Viena în legătură cu modul de obținere a unor servicii consulare, el beneficiind de acest drept precum orice cetățean român.
Omul de afaceri Severin Tcaciuc a părăsit România în 28 februarie 2003, prin Vama Borș, cu aproximativ trei ore înainte ca polițiștii suceveni să transmită solicitarea de interzicere a ieșirii din țară. După scandalul provocat de plecarea sa din țară, șefi ai Poliției sucevene au fost sancționați.
Dat în urmărire internațională, Tcaciuc a fost capturat după aproape doi ani, în noiembrie 2004, în Austria, țară unde el a depus o cerere de azil politic. Ministerul Federal al Justiției din Austria a anunțat că Severin Tcaciuc a fost arestat provizoriu, în 16 noiembrie 2004, în vederea extrădării în România. În aceeași lună, însă, autoritățile judiciare austriece l-au pus în libertate pe omul de afaceri sucevean, sub supraveghere, considerând că nu reprezintă un pericol public.
Prima cerere de extrădare a fost adresată de Ministerul Justiției autorităților austriece în 2 decembrie 2004, fiind formulată în vederea executării unei condamnări la 2 ani închisoare. În 6 decembrie 2004, Ministerul Justiției a transmis o a doua cerere de extrădare, pentru executarea unei alte pedepse de 2 ani închisoare. Ministerul Justiției a mai transmis autorităților austriece, în 2005, o altă cerere de extrădare a lui Tcaciuc Severin, pentru a-l încarcera pe omul de afaceri, condamnat de patru ori la închisoare, în România, pentru ultraj, furt calificat și alte infracțiuni de evaziune fiscală.
Ultima cerere de extrădare a lui Severin Tcaciuc datează din 7 iunie 2006 și a fost transmisă de Ministerul Justiției în baza solicitării Curții de Apel Târgu Mureș, privind un dosar în care suceveanul este acuzat de evaziune fiscală și instigare la evaziune fiscală.
„Potrivit normelor de drept internațional în materie, în perioada în care cererea de azil a unei persoane este în curs de evaluare, aceasta se bucură de protecția statului în care a solicitat azilul și nu poate fi extrădată. În această situație se află și cetățeanul român Severin Tcaciuc”, se preciza într-un comunicat MAE din 2008.
Ministerul Afacerilor Externe confirmă, într-un comunicat trimis redacției, faptul că există o cerere de extrădare a lui Severin Tcaciuc transmisă autorităților austriece de Ministerul Justiției și Libertăților Cetățenești. MAE a făcut demersuri insistente și repetate, atât la București cât și la Viena, prin toate mijloacele diplomatice și consulare aflate la dispoziție, pentru aplicarea Mandatului European de Arestare a cetățeanului român .
Ministrul administrației și internelor, Dan Nica, a anunțat, ieri, că Severin Tcaciuc, va fi adus în România săptămâna viitoare. „Se află în custodia autorităților austriece, iar săptămâna viitoare va veni în România”, a precizat Nica, într-o conferință de presă, la Palatul Victoria.
Potrivit unui comunicat de presă, Poliția Română, prin intermediul și cu sprijinul Ministerului Justiției și Libertăților Cetățenești, a angajat procedurile de extrădare a omului de afaceri Severin Tcaciuc.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: