Cu sau fără asumarea răspunderii pentru Pachetul de legi

FSLI tot la miting se gândește

Sindicatul Județean din Învățământ “Spiru Haret”, aparținând de FSLI, nu este de acord cu asumarea răspunderii de către guvern pentru pachetul de legi ale educației, dorind ca acestea să fie dezbătute și aduse la cunoștința celor implicați în învățământ.

 

Constantin Cernica

“Acest proiect trebuie să intre în dezbateri”, a declarat ieri liderul acestui sindicat, prof. Constantin Cernica. Dar până la votarea unui pachet de legi pentru învățământ, fie că este cel pregătit de Comisia Miclea, fost ministru al educației, sau este Codul educației al MECI, FSLI dorește să fie pusă în aplicare Legea 221 din 2008, a salarizării. Dl Cernica spune că, în toamnă, federația va începe acțiunile protestatare: “Federația noastră și-a stabilit un plan de acțiuni în toamnă. În primul rând, va fi un miting mare la București pentru neaplicarea Legii 221 din 2008. Nu suntem de acord cu noua lege a salarizării unice, în care suntem trecuți pe un loc bezmetic, iar mulți colegi vor avea salarii mai mici ca acum. Vom acționa puternic împotriva neaplicării Legii 221, pe care actualul guvern a declarat-o neconstituțională, prin două ordonanțe de urgență. În mod normal, această lege trebuie aplicată, fiindcă noua lege a salarizării este neconvenabilă pentru învățământ”.
Federațiile sindicale “Spiru Haret”, FSLI și “Alma Mater” sunt pentru dezbaterea parlamentară, pe considerentul că mai trebuie făcute modificări pe Codul educației.

“Personal, eu doresc să înceapă anul școlar cu o lege nouă”

Liderul Sindicatului „Bucovina” Rădăuți, sindicat de ase-menea afiliat la FSLI, prof. Gheorghe Șorodoc, ne-a declarat că i se pare firesc să fie făcute publice deciziile referitoare la învățământ, părerea lui personală fiind însă că nu trebuie să se mai tergiverseze situația, iar educația să aibă cât mai repede o lege nouă: “Normal ar fi ca toți cei implicați, direct sau indirect, în învățământ să ia act de ceea ce se votează, ca să nu ne trezim că trebuie să aplicăm lucruri discutate de alții. Codul cuprinde tot ce înseamnă legile educației puse la un loc și a fost elaborat împreună cu federația noastră, așa că știm despre ce e vorba. Am primit și în teritoriu proiectele și s-a modificat ce s-a putut. Dar în cod se regăsesc și o parte din propunerile fostului ministru Miclea. Personal, eu doresc să înceapă anul școlar cu o lege nouă, să nu se mai tergiverseze, că dacă s-ar supune dezbaterii, până trece de Parlament și până se aprobă, mai durează 2-3 ani. Până la urmă cred că se va asuma răspunderea și se va spune clar că trebuie să se aplice legea, dar asta e părerea mea personală. Mai degrabă aș dori asumarea răspunderii și să fie o lege. Fiindcă și părinții, și copiii, și profesorii trebuie să știe dacă vor merge pe o lege nouă, câți copiii vor fi la o clasă, cum se dau examenele etc”.

Proiectul de lege, o minge în terenul coaliției

Premierul Emil Boc a anunțat, luni, că guvernul își va asuma răspunderea în fața Parlamentului, pe 2 septembrie, pentru un pachet de legi care include și legile educației. La puțin timp după aceea, Mircea Geoană a anunțat că PSD nu este de acord cu pachetul de legi însușit de Guvern, propunând spre dezbatere un alt Cod al educației, cel elaborat de Ecaterina Andronescu.
Ministrul educației, Ecaterina Andronescu, a afirmat, tot luni, că va trimite proiectul legii educației la rectori, inspectorate școlare și sindicate, în vederea unei dezbateri publice. Ea a mai spus că va mai avea o discuție cu sindicatele pentru finalizarea proiectului de lege, care ar urma să intre apoi în dezbatere publică, precizând că nu știe când ar putea deveni proiectul lege. Andronescu a mai spus că nu consideră “potrivit” ca, după o dezbatere publică, guvernul să își asume răspunderea pe acest proiect.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: