Relaxare, dar și… documentare

Sunt câțiva ani buni de când intelectuali ai comunei Arbore, și nu numai, membri ai Mișcării pentru Progresul Satului Românesc, se zbat pentru a pune pe picioare un muzeu etnografic cu specific arborean.

 

Sunt 17 ani de când a dispărut din peisajul cultural arborean, județean și național, nu se știe din care motive, muzeul lui Toaderi Hrib. De la înființarea lui, din anul 1964, devenise cunoscut pe întregul mapamond.
Cu eforturi deosebite s-au strâns bani, cu care a fost cumpărată o casă specific arboreană, încă de acum 4 ani, veche de aproximativ 150 de ani. Urmează acum demolarea ei, transportul materialelor la noua locație și reconstrucția ei.
Prin bugetul fixat pentru amenajarea acestei case-muzeu s-a stabilit și organizarea unei excursii de documentare la muzeele etnografice din județul nostru. Și de această dată am avut noroc de-un patron cu inimă mare, arborean de obârșie, care, auzind că ne zbatem pentru organizarea unei ase-menea excursii de documentare, ne-a pus la dispoziție fondurile necesare.
În ziua stabilită am plecat pe traseul: Arbore – Rădăuți –Vatra Moldoviței – Câmpulung – Vatra Dornei – Gura Humorulu – Solca – Arbore. Gru-pul de excursioniști a fost compus din membri ai colectivului care se ocupă de amenajarea acestui muzeu. Din el au mai făcut parte și elevi din clasele V-VIII. Ei au fost incluși în lot cu scopul de a-i familiariza cu etnografia românească, dar și de a le cultiva dragostea și respectul pentru etnografia și folclorul românesc. Nu ne-am mulțumit cu vizita de documentare la muzeele etnografice de pe traseu. Am vizitat și monumentele istorice, deoarece, ori de câte ori le-ai vizita, parcă mai ai ceva de văzut și auzit despre ele. În plus, am vizitat municipiul Vatra Dornei și orașele Câmpulung Moldovenesc și Gura Humorului, admirând frumusețile acestor localități, dar și arhitectura lor. În municipiul Vatra Dornei, unde ne-a fost ghid dna prof. Jenica Romanică, colaboratoare a colectivului care realizează casa-muzeu de la Arbore, am vizitat ,,Sala oglinzilor” din primărie, precum și ,,Salonul alb”, Muzeul de Științe ale Naturii, pe lângă Muzeul Etnografic. Reconfortantă a fost și vizitarea parcului municipiului, precum și a noii catedrale. Tot aici, am rămas profund impresionați de buletinul informativ editat lunar de Primăria și Consiliul Local Vatra Dornei. Prin el, cetățeanul este informat la timp cu absolut tot ce se întreprinde în municipiu. Cadrele didactice participante la excursie au avut și de completat, la finalizarea ei, o schiță cu viitoarea casă-muzeu, pe care să treacă tot ce consideră ei necesar să se găsească într-o gospodărie țărănească.
Pe lângă adevăratele clipe de destindere, am reușit să ne documentăm foarte bine și de-spre amenajarea unui muzeu etnografic, mai ales despre obiectele care trebuie să fie într-o casă țărănească. Trebuie să ținem cont că, indiferent de zona în care este casa țărănească, în mare, în interiorul ei sunt cam aceleași obiecte.
Trăim cu speranța că, dacă acțiunea noastră este făcută numai în folosul comunității arborene, vom găsi oameni de suflet, care să ne ajute cu bani, și vom reuși să finalizăm casa-muzeu de la Arbore. În cazul în care nu vom reuși s-o facem într-un termen foarte scurt, partenerul american își va retrage sprijinul financiar, care este destul de substanțial.
Greutatea mare la noi este obținerea unor avize care, din păcate pentru români, în general, se obțin cu foarte mare dificultate și, ce este mai important, durează foarte mult timp obținerea lor. Cu aceste tergiversări nu sunt obișnuiți americanii!

Prof. GH. DOLINSKI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: