PSD Suceava 2020

Fie-vă milă !

Mediatizarea creștinei datorii de a-ți manifesta mila față de cel necăjit a dus la apariția din partea beneficiarilor acestui sentiment a unor atitudini curioase. Uzăm de maximum de bun-simț când le numim curioase, pentru că, atunci când te confrunți în realitate cu ele, acestea nu îți trezesc nicidecum mila, ci mai degrabă furia, dacă nu chiar spaima.

 

Dumitru TEODORESCU

Așadar, recomandarea creștină a fost percepută de „beneficiari” drept obligație. Atât de clară, încât acesta stabilește dimensiunile gestului tău creștin, astfel că rugămintea sa devine poruncă. „Nenea, ia-mi o pâine!”, se „roagă” amărâtul. Nu mai spune „Nenea, dă-mi și mie ceva, dă-mi și mie un bănuț!”, el hotărăște deja cât de importantă trebuie să fie dania. Te uiți la el uimit (dacă ai bani) sau descumpănit (dacă nu ai suficienți), în timp ce el îți înfruntă privirea deloc umil. Ar trebui să te duci să-i cumperi pâinea, dacă ții cu adevărat la ipostaza ta de adevărat creștin. Sau ar trebui să-i dai banii potriviți ca să și-o cumpere singur, dar parcă acesta ar trebui să fie ultimul gest pe care ți l-ai asuma. Dintr-odată te cuprinde revolta: adică de ce să-mi spui tu ce sau cât să-ți dau? Poate nici eu nu am bani suficienți, poate că nici tu nu ai nevoie de pâinea tuturor celor cărora le-o ceri, poate că nu ai acasă nici 40 de frați și nici crescătorie de porci, poate că ar trebui (Doamne iartă-mi vorba grea) să te duci naibii să câștigi tu banul ăla pe care mi-l ceri, să ți-l ceară și ție unul ca tine, să văd ce zici, să văd ce faci?!!
Nimeni însă nu-i oferă milogului obraznic această mare șansă de a câștiga cinstit banul pe care pretinde să-l împart cu el. Nimeni dintre cei – alți milogi, de data aceasta cu uniformă – plătiți tot din banii noștri și care, cu același tupeu, stabilesc și cât trebuie să scoatem din buzunar pentru ca să le ajungă (și eventual suficientă și pentru porcii lor) pâinea. Că, despre pâinea noastră, Dumnezeu cu mila!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: