Milioane de tone de steril din iazul de decantare de la Tărnicioara țin sub teroare locuitorii a 4 localități

Întrucât Ministerul Economiei nu mai alocă fonduri, constructorul a sistat lucrările de punere în siguranță, iar nimeni nu-și asumă nicio responsabilitate asupra eventualelor consecințe > Sterilul amenință localitățile Ostra, Stulpicani, Gemenea și Frasin > La o avarie catastrofală, ar urma să aibă de suferit 120 de gospodării, operatori economici, infrastructura de transport, rețelele de energie electrică și de alimentare cu apă

Ministerul Economiei a sistat finanțarea lucrărilor de stabilizare și ecologizare a iazului de decantare a sterilului de la Tărnicioara, măsură de natură să creeze îngrijorarea autorităților, dar mai ales locuitorilor din zonă.
Șeful Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu, Adriana Iordache, spune că fără bani constructorul nu mai lucrează, iar MinBucovina, fostul administrator al iazului, nu-și asumă nicio responsabilitate asupra eventualelor consecințe.
„Întreaga răspundere cu privire la monitorizarea depozitului de steril și gestiona-rea situațiilor de urgență revine constructorului. Pe întreaga perioadă a executării lucrărilor de punere în siguranță și ecologizare, MinBucovina nu deține nicio calitate în relație cu iazul de decantare”, se arată într-o adresă a MinBucovina, semnată de directorul general Gheorghe Iordache și remisă Agenției pentru Protecția Mediului.

 

Milioane de tone de steril din iazul de decantare de la Tărnicioara țin sub teroare locuitorii a 4 localități

Milioane de tone de steril din iazul de decantare de la Tărnicioara țin sub teroare locuitorii a 4 localități

Iazul de decantare Tărnicioara este inclus în perimetrul carierei Ostra, închiderea acestuia fiind aprobată prin HG nr. 1844/2004. Lucrările de punere în siguranță și ecologizare au început în 2008, beneficiar fiind Conversmin București. Firma bucureșteană a preluat amplasamentul de la MinBucovina și, la rându-i, l-a predat executantului lucrărilor, Cominco București.
„Sper să existe atâta înțelepciune din partea Ministerului Economiei să dea fonduri pentru continuarea și finalizarea lucrărilor, pentru că, în cazul sistării, se degradează și cele făcute până a-cum”, subliniază comisarul șef

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: