Ce s-a întâmplat cu Andrei Negrea ?

Doar DIICOT Suceava susține că suceveanul condamnat în China pentru trafic de droguri a fost deja împușcat > În lipsa unui comunicat oficial, familia trăiește un coșmar, refuzând să creadă că Andrei nu mai este > MAE nu are nici acum informații concrete din China, așa că tace sau declară că nu știe nimic despre cazul Negrea

Coșmarul familiei Negrea din Adâncata continuă. Zvonurile că Andrei, fiul lor de 23 de ani, condamnat la pedeapsa capitală în China, pentru trafic de droguri, nu s-a confirmat încă pe cale oficială, în timp ce mama și tatăl tânărului cred că fiul lor este în viață.

 

Singura persoană care a declarat că Andrei Negrea a fost deja executat de autoritățile chineze este procurorul Marius Cazac, șeful Serviciului Teritorial Suceava al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism. „Din informațiile noastre, tânărul a fost arestat în China încă din 2008 și executat săptămâna trecută pentru trafic de droguri. Faptul că MAE nu a primit încă oficial confirmarea este pentru că un stat precum China colaborează foarte greu”, afirma șeful DIICOT Suceava, vinerea trecută, pentru un cotidian central.
În rest, Ministerul Afacerilor Externe, ministrul Cristian Diaconescu însuși, Consulatul României în China, Direcția Comunicare Consulară a MAE habar nu aveau de „cazul Negrea” sau refuză să dea informații pentru că nu au date certe.

Incertitudine și furie

În acest timp, părinții tânărului își îneacă durerea în incertitudine și furie. Ei susțin că au vorbit la telefon cu copilul lor în data de 13 iulie și că au primit asigurări din partea acestuia că nu e implicat în traficul cu droguri. Puteau fi, e drept, doar cuvinte liniștitoare ale unui fiu pentru părinții terorizați de grijă, dar e greu de presupus că, arestat de multă vreme și în așteptarea execuției, băiatul ar fi putut conversa la telefon. Mai mult, familia din Adâncata i-a trimis bani băiatului în China, pentru ca acesta să aibă cu ce ajunge în Italia, bani care, susțin părinții, au fost ridicați la destinație!
Odată ce cazul lui Andrei Negrea a devenit de notorietate națională, familia tânărului din Adâncată înfruntă, pe lângă posibilitatea ca fiul lor să fi fie deja mort, și oprobriul public. Apartenența tânărului la o rețea de traficanți de droguri internațională a lăsat gura slobodă comunității, care nu iartă și acuză, cu atât mai mult cu cât se știe că Andrei a plecat în străinătate la sfârșitul anului trecut fără știrea tatălui său.

Canalele DIICOT, mai tari ca cele ale Ministerului de Externe

„Unde este Andrei și ce s-a întâmplat cu el?”, se întreabă în continuare nu numai familia lui, ci și autoritățile românești. Poate că deja știu, dar pentru că nicio confirmare oficială din partea Chinei nu a venit în România, toată lumea dă din umeri.
Un acord între România și China le obligă pe cele două state să și comunice, prin ambasade, una alteia, dacă vreun cetățean de-al lor este deținut, arestat sau privat de libertate în orice alt mod în celălalt stat. Se pare însă că, dacă l-au arestat, judecat, condamnat și executat pe suceveanul Andrei Negrea ca traficant de droguri, China nu s-a ostenit să anunțe.
Autoritățile românești au aflat din presă despre tânărul condamnat și abia după mediatizarea cazului a început, practic, schimbul oficial de informații cu China.
Canalele DIICOT însă s-au dovedit până acum mult mai tari decât cele ale Ministerului Afacerilor Externe. Aceasta s-a datorat probabil faptului că DIICOT s-a ocupat în ultimele luni cu destructurarea rețelei internaționale de traficanți de droguri, cu cărăuși suceveni arestați într-o mulțime de țări din Europa și America de Sud. Dacă tânărul Negrea se numără printre ei, executarea lui este mai mult decât posibilă, pentru că, în China, traficul de droguri este o infracțiune mor-tală pentru făptuitor. Chinezii care sunt prinși cu droguri sunt executați mai repede decât se judecă un recurs la noi. Procedurile pentru străini durează ceva mai mult, dar pedeapsa este aceeași.
În timp ce procurorul șef Marius Cazac dădea ca sigură împușcarea lui Andrei Negrea, la sfârșitul săptămânii trecute, comunicatul MAE pentru toată mass media din țară este același: „Ambasada României la Beijing nu a fost notificată în legătura cu arestarea cetățeanului român”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: