Din cauza neglijenței

Un muncitor al firmei „Test Prima” a fost îngropat de viu

> Accidentul de muncă s-a produs ieri pe un șantier din campusul universitar sucevean > Muncitorul a coborât într-o groapă, adâncă de circa 4 metri, fără să-i asigure pereții în prealabil > Într-o fracțiune de secundă, un mal de pământ s-a surpat și l-a acoperit în totalitate > Din fericire, bărbatul a scăpat cu viață, mulțumită colegilor săi care au acționat prompt și au reușit să-l scoată la suprafață

 

Accident de muncă: un muncitor îngropat de viu

Constructorii suceveni nu au învățat mai nimic din toate accidentele de muncă soldate cu pierderi de vieți omenești, produse pe diferite șantiere din țară. De când a dat căldura, parcă nu este zi lăsată de la Dumnezeu fără să vedem la știrile vreunui post național de televiziune “modul groaznic” în care unul sau mai mulți muncitori și-au pierdut viața, pentru simplul motiv că nu au respectat normele de protecție a muncii.
Ieri, în municipiul Suceava, un bărbat în vârstă de 30 de ani, angajat al firmei “Test Prima”, a simțit atingerea morții, după ce a fost îngropat de viu sub un mal de pământ. Totul s-a petrecut pe un șantier din campusul universitar, în jurul orei 11, când Ioan Todiruț, în vârstă de 30 de ani, a coborât într-o groapă adâncă de circa 4 metri, fără să respecte o normă de bază care ar fi avut să-i confere siguranță. Este vorba despre montarea de planșee pentru susținerea pereților gropii. Probabil că, din grabă sau neglijență, echipa de muncitori care executa lucrarea a sărit peste această etapă, pe motiv că groapa ar fi avut diametrul destul de mare și ar fi existat slabe perspective să se întâmple vreo nenorocire. Ei bine, nenorocirea s-a produs și, într-o fracțiune de secundă, un mal de pământ s-a surpat și l-a acoperit în totalitate pe cel care coborâse să schimbe un cămin din beton al unei conducte de apă potabilă.
În acest context, nu putem spune că ghinionul a făcut ca Ioan Todiruț să vadă moartea cu ochii, pentru că nu ar fi adevărat. Accidentul s-a produs, credem noi, din pricina neglijenței celor de la “Test Prima”. Dar putem spune însă că Ioan Todiruț a avut noroc cu carul, pentru că, imediat după producerea accidentului, a fost zărit de colegii săi de breaslă, care au acționat prompt și l-au scos de sub pământ în timp util. La acțiunea de salvare au participat și echipajele de descarcerare și SMURD ale Detașamentului de Pompieri Suceava.
După ce victima a fost adusă la suprafață, urlând din toate puterile pe care le mai avea, a fost imobilizată pe o targă și transportată cu ambulanța la Spitalul Județean “Sf. Ioan cel Nou”. Dacă pe studenții care la momentul respectiv treceau prin campus, urletele de groază și durere ale bărbatului accidentat i-au înspăimântat, aceleași sunete asurzitoare erau… muzică pentru urechile medicilor care-i acordau primul ajutor. Țipetele au fost primul semn că victima are șanse să supraviețuiască și că-și simte mâinile și picioarele.
Potrivit spuselor medicului urgentist Tiberiu Brădățan, purtător de cuvânt al Spitalului Județean, în urma accidentului de muncă, pacientul s-a ales cu un traumatism toraco-abdominal, fiind internat pe Secția Chirurgie.
Am încercat să obținem o poziție oficială din partea conducerii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), care a demarat o anchetă pentru a se stabili cine se face vinovat pentru producerea acestei nenorociri, însă nu am reușit. Probabil că după ora 14.30 angajații instituției sunt prea ocupați cu munca și nu răspund la telefoane…; sau nu. Totuși, așteptăm cu mare interes și opinia lor…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: