Biblioteca comunală Fundu Moldovei – 50 de ani de lectură publică

– sesiune de comunicări –

Zilele trecute, la Fundu Moldovei a fost sărbătorită biblioteca comunală, la o vârstă de jumătate de veac de existență. Vârsta cărților și dreptul de a citi au și aici mai multe jumătăți de veacuri.
Fără îndoială, cartea e un folos, e un bun, e un ghid pentru breasla bibliotecarilor. Un ghid prețios a fost și sesiunea de comunicări organizată de dna Dorina Țăran, responsabil la această instituție, cu sprijinul Primăriei și a Consiliului Local Fundu Moldovei.

 

Invitații, atât din partea locului, cadre didactice, reprezentanți ai administrației publice locale, dar și oameni de cultură și scriitori din Câmpulung Moldovenesc, bibliotecari comunali din zona Câmpulung.
Manifestarea a fost deschisă de primarul comunei Fundu Moldovei, Tudor Zdrob, din cuvântul căruia s-a remarcat că acestei instituții i se acordă sprijinul cuvenit; actualmente biblioteca are un proiect în derulare prin care va fi modernizată și dotată cu calculatoare și mobilier nou, similare cu dotările realizate la biblioteca școlii din localitate.
Comunicările, care s-au desfășurat în sala de festivități a primăriei, au fost susținute de preotul paroh al Bisericii ,,Sf. Dumitru”, Modest Babici – „Considerente privind lectura religioasă”; prof. Gheorghe Rusu, primarul comunei Sadova – „Lectura în viața locuitorilor din mediul rural”; Loredana Coca, bibliotecar, Biblioteca ,,Dragoș Vicol” Sadova – „Repere cronologice – Biblioteca comunală Sadova”; prof. Filon Lucău (autorul cărții „Fundu Moldovei, o așezare din ținutul Câmpulungului bucovinean”) – „Primele biblioteci din comuna Fundu Moldovei”; înv. Aurora Lungeanu, bibliotecar Școala ,,Dimitrie Gusti” – „Biblioteca, locuința sufletului”; Ioan Iacob, etnograf – „Semnificația cercurilor de lectură în viața spirituală a satelor”; Dorina Țăran, bibliotecar – „50 de ani de cultivare a valorilor spirituale prin carte și bibliotecă”.
La manifestare, scriitorul câmpulungean Vasile Sfarghiu, autorul a peste 15 cărți, a încântat auditoriul cu lecturi din cărțile prezentate.
Prezenți la acest simpozion au fost și Mihaela Filip și subsemnatul, reprezentanți ai Bibliotecii Bucovinei ,,I.G. Sbiera” Suceava. Prin intervențiile făcute, s-a pledat și pentru complementaritatea activității bibliotecilor, identificarea și realizarea unor manifestări specifice, informatizarea bibliotecilor publice.
Participanții la simpozion au vizitat Muzeul Satului din localitate, fiind întâmpinați de Marcel Zahariciuc, directorul Muzeului Lemnului din Câmpulung Moldovenesc, care, împreună cu soția, a oferit explicații vizitatorilor.
Ansamblul ,,Arcanul”, noua generație, care a evoluat pe multe scene din Europa, a prezentat un spectacol folcloric de o înaltă ținută.
Prin tot ce s-a ,,întâmplat” la Fundu Moldovei, s-au remarcat ospitalitatea, dorința de a păstra cultura și tradițiile populare din această frumoasă așezare de pe Valea Moldovei.

BOGDAN MURGOCI,
metodist Biblioteca Bucovinei ,,I.G. Sbiera” Suceava

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI