Sănătatea este amenințată de… un rectificativ negativ

Potrivit unor surse avizate, pe sănătatea românească o paște o rectificare bugetară negativă, care va da peste cap toate planurile de supraviețuire făcute de conducerile spitalelor sucevene și reprezentanții altor sectoare din domeniu. Rectificare negativă în condițiile în care și așa bugetul general alocat spitalelor, de pildă, nu ajungea decât până în septembrie sau octombrie în cel mai fericit caz.

 

Medicina de familie suceveană tocmai răsuflase ușurată când, în iulie, a primit de la CAS aproape toți banii pe iunie, spre deosebire de alte județe, unde s-a alocat abia 40-50% din bugetul pe luna mai. “E clar că sistemul e falimentar”, a spus un medic de familie sucevean, bucuros însă că a scăpat pe luna iunie!
Ministrul sănătății a convocat șefii direcțiilor de sănătate publică la el, săptămâna viitoare, și se pare că discuția va fi despre banii care nu vor mai fi! Oricum, conducerea DSP Suceava pregătise pentru minister două propuneri de cheltuieli pentru salariile angajaților săi: una care să ajungă până la sfârșitul anului, în care sporurile (în afara celui pentru vechime) au fost coborâte la 1%, și una cu tot cu sporuri, dar care nu va asigura bani decât până în august, aceasta din urmă făcută ca să nu-și pună în cap sindicatul, care a protestat cu privire la neacordarea sporurilor.
Orice ar însemna rectificarea negativă – salarii înghețate, șomaj etc. –, situația nu este roză, dar este exact precum cea “intuită” de șeful statului, care a prezis că prin august-septembrie rectificarea ar putea fi negativă, ceea ce ar presupune “sacrificarea bugetelor unor ministere pentru plata salariilor”. Dar nici nu cred că, în pofida campaniei electorale, cei care au interesul „de a da bine” în fața poporului nu vor gândi soluții, măcar pe hârtie, și după ce vor trece alegerile prezidențiale.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: