Români în lume

,,Era mai bine în Spania decât în UK !”

Marian Adumitroae din Suceava: > ,,Italia nu e o variantă, ce să faci, să fugi de la sărac la sărac?” > În România? ,,Ce să fac, să mă duc la corupție și la hoți?” > ,,Vreau să ajung să-l citesc și pe Shakespeare în original”

 

Marian Adumitroae, 28 ani, din Suceava, s-a mutat la Londra în martie 2009. A plecat din Spania, alungat de criza locurilor de muncă. Dacă n-ar fi fost criză, n-ar fi venit aici, la ,,ultima haltă a emigrației românești”, cum o denumește plastic Marian. În Spania se simțea mult mai bine. Dar dacă tot a venit, vrea să cunoască Anglia, apoi să se întoarcă acasă.
Marian a terminat Facultatea de Administrație Publică din Iași în 2003. ,,Am stat un an de pomană, n-am găsit nimic de muncă în țară și în 2004 am plecat în Spania. În 2004, toată lumea fugea din țară, autocare pline ochi cu tineri ieșeau pe ruta Italia și Spania. Majoritatea credeau că viața lor în străinătate va fi un vis frumos, dar nimeni nu i-a pregătit pentru ceea ce îi aștepta acolo. Eu am stat la Valencia, unde am muncit de toate. La început, când nu aveam acte, am muncit pe 35 euro pe zi. Înainte de intrarea României în UE a fost greu. Eram un milion de români fără drept de muncă, pentru că nu aveam “papelas”, documente de ședere. Doar 10% dintre românii din Spania aveau drept de muncă. Restul munceam la negru. Pentru că nu aveam documente, eram exploatați. Nu aveam al 13-lea salariu, concediu plătit, nu aveam niciun drept. După ce mi-am făcut acte, am ajuns să câștig și 80 euro pe zi. În construcții în Spania se putea câștiga și 2.000 euro pe lună, dar a venit criza. În Spania nu mai există construcții. În țara în care se construia cel mai mult în Europa, nu se mai construiește deloc. Șomajul a explodat. Am văzut spanioli care furau din magazine mâncare pentru a supraviețui. Am plecat și eu din cauza crizei. Am venit la un prieten aici la Londra. Mi-am găsit de muncă după trei săptămâni, la început prin agenție, apoi la un angajator direct. Câștig cam 100 lire pe zi”. De ce în UK și nu acasă sau în Italia? ,,Ce să fac acasă? Nu se duc nici cei care au familie în România. Ce să fac, să mă duc la corupție și la hoți? Italia nu e o variantă, ce să faci, să fugi de la sărac la sărac? E criză și la ei. N-o să vezi migrația românilor între Spania și Italia sau invers. Și mai sunt și rasiști italienii. Anglia este destinația la care se gândesc românii din Spania care vor sau trebuie să plece. Este ,,vorbită” treaba acolo, cum se spune, toată lumea în comunitate are același gând: “lăsăm Spania, mergem în UK”. Din toți românii pe care-i cunoșteam eu în Spania, cam toți au venit aici. Știu vreo 20 care au venit o dată cu mine. E ultima haltă din capitolul ne-fericit al imigrației românești. Nimeni nu mai merge acum în Statele Unite sau în Canada. Aici e ultimul loc în care mai poți emigra.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: