Comunele Volovăț și Burla au musafiri din Franța

52 de francezi din localitatea Mortagne sur Sevre, înfrățită cu comunele Volovăț și Burla, se află, de vineri seara, în vizită la gospodari din cele două așezări

După 1990, înfrățirile dintre diverse localități din România cu alte așezări din lume, dar mai ales din Europa, erau la modă. Deși s-au făcut multe asemenea apropieri, puține dintre ele au fost trainice, durabile și cu efecte benefice precum „Asociația de Înfrățire Volovăț – Burla – Mortagne sur Sevre”.

 

52 de francezi din localitatea Mortagne sur Sevre

Francezii, oameni foarte serioși și calculați, au venit, mai întâi, așa cum era la modă imediat după Revoluție, cu ajutoare. Au cunoscut locurile, dar mai ales oamenii, s-au convins cu cine au de a face și s-au comportat ca frații. De altfel, după câțiva ani, s-a pus bazele unei asociații care s-a dovedit a fi deosebit de rodnică mai ales pentru cele două comune din apropierea Rădăuțiului. Mulți cetățeni de aici au plecat în vizită în Franța, unii și-au găsit, acolo, de lucru, dar, mai mult decât atât, văzând și analizând nevoile comunității, francezii au sărit în ajutor, cheltuind sume deosebit de mari de euro pentru introducerea apei potabile în Dispensarul uman din Volovăț, pentru reabilitarea și dotarea cu toate cele necesare (aparatură de ultimă generație) a Dispensarului uman din Burla. Tot cu ajutorul lor s-a refăcut, iar acum arată ca o bijuterie, Grădinița de Copii din Volovăț. Cele două localități au primit din Franța, ca un cadou deosebit de util, o ambulanță și o autospecială pentru intervenție în caz de incendiu. Pe lângă multe acte de caritate, francezii s-au purtat frățește și atunci când un grup de 55 de locuitori din Burla și Volovăț au vizitat comuna Mortagne sur Sevre.
Vineri seară, un autocar plin cu francezi, 52 la număr, dintre care 16 sunt tineri până la 17 ani, au ajuns în vizită la frații lor din Volovăț și Burla. În fruntea lor se află președintele Asociației de înfrățire, Voyon Marie Madeleine. Gospodarii din cele două așezări bucovinene, în frunte cu președintele asociației de înfrățire de aici, Ioan Robu, și cu autoritățile locale, i-au primit pe oaspeți cum se cuvine, cu ospitalitate. Musafirii francezi, cazați la diverși gospodari, membri ai asociației, au vizitat, sâmbătă, cele două așezări, s-au întreținut cu gazdele, cu oficialitățile locale, convingându-se că tot ceea ce s-a stabilit a se realiza cu sprijinul lor a fost deja înfăptuit, iar banii s-au cheltuit în mod judicios, justificându-se orice investiție.
Ieri, tinerii francezi au plecat într-o excursie pe Rarău, iar seniorii au făcut o vizită în municipiul Suceava, fiind primiți, la Consiliul Județean, de dl vicepreședinte Daniel Cadariu, iar la Prefectură, în numele prefectului, de dra Monica Tataru, director de cabinet. Vizita de ieri în municipiul Suceava a continuat la Muzeul de Istorie, Cetatea de Scaun, Biserica „Sfântul Ioan” și Mănăstirea Dragomirna. În numele asociației de înfrățire au fost acordate diplome de excelență pentru Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean, Sorin Arcadie Popescu, prefectul județului, Daniel Cadariu, vicepreședinte al CJ, Petru Carcalete, inspectorul general al I.Ș.J., Emil Ursu, directorul general al Complexului Muzeal Bucovina și, nu în ultimul rând, col. Gheorghe Antonovici, fiu al Volovățului, care și-a ajutat mult localitatea natală.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: