Ceremonie religioasă pe vârful Giumalăului

Un sobor de 12 preoți și peste 150 de persoane au participat duminică la o ceremonie religioasă desfășurată în cel mai înalt punct al Bucovinei, crucea de pe muntele Giumalău.
Crucea este construită din beton armat, are 9 metri înălțime și este amplasată la 1857 metri altitudine.

 

Ceremonie religioasă pe vârful Giumalăului

Monumentul a fost ridicat în 1908, de Fondul Bisericesc Ortodox Român Bucovina, cu ajutorul localnicilor din Pojorâta. În anul 1915, crucea a fost distrusă de artilerie, dar în 1947 familiile Coca și Breabăn din Pojorâta, cu ajutorul pădurarului Dumitru Breabăn, au inițiat reînălțarea crucii de pe Giumalău, cu sprijinul altor nouă familii de localnici. Potrivit precizărilor primarului comunei Pojorâta, Bogdan Codreanu, crucea a fost pro-fanată în vremea comuniștilor. S-a deteriorat și s-a înclinat și a fost aproape de o nouă prăbușire, dar în 2007 pojorenii au decis să o refacă integral și au reușit. Au contribuit decisiv la această reușită 33 de pojoreni, preoți și mireni, alături de Mănăstirea “Sf. Ioan Iacob” și primăria locală.
“A fost refăcută în totalitate, cu armătură, ca orice construcție solidă. A fost ideea și cheltuiala oamenilor, iar primăria a ajutat cu ce a putut de-mersul lor. Practic, s-a pus mână de la mână și, cu multă voință și credință, s-a reușit. În 2008 s-au împlinit 100 de ani de la prima înălțare, iar duminică s-a stabilit, împreună cu părintele stareț Melchisedec de la Mănăstirea Putna, ca în fiecare an, la 26 iulie, să organizăm în acest loc o slujbă de pomenire și de mulțumire pentru reușita a-cestui demers. În ce ne privește, noi ținem să mulțumim încă o dată tuturor celor ce au fost alături de oamenii din Pojorâta și la greu, în timpul lucrărilor, și la momentele fericite, cum este această ceremonie”, ne-a spus primarul Bogdan Codreanu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: