Boieriile de altădată și ruinele lor…

Peste tot, europenii se mândresc cu realizările înaintașilor lor, iar turiștii plătesc bani grei ca să le viziteze. Și ale noastre ar putea fi cunoscute, mai ales că ne reprezintă, sunt dovezi ale valorilor românești din Bucovina. Mă refer, acum, la conacele boierești din Suceava.

 

Curtea baronilor Capri, înscrisă în Lista Monumentelor Istorice, din satul Iacobești, comuna Grănicești, care a fost până în 1990 sediu al birourilor Stațiunii de Mașini Agricole Grănicești, a fost retrocedată proprietarului de drept, un moștenitor al vechii familii boierești Capri, căruia se pare că puțin îi pasă de valoarea istorică a imobilului primit. S-ar părea că are alte treburi de făcut decât să se apuce acum de lucrări de întreținere.
Altă clădire retrocedată unui străin (francez de astă dată) este conacul Killerman-Pruncu. Figurează în Lista Monumentelor, dar nimeni nu-ți spune acolo în ce stare se află. Pentru că, de mai bine de 50 de ani, n-au mai rămas decât niște ruine, clădirea și anexele conacului fiind demolate; piatra provenită de la dărâmarea clădirilor a fost utilizată pentru ridicarea magazinului sătesc și a căminului cultural din localitate. Nu zic, francezul a făcut o faptă bună donând vreo 15 ari din suprafața terenului primit primăriei, ca să-și construiască un sediu. Iar acum, pentru noua clădire, s-au dărâmat și ultimele rămășițe ale conacului.
Conacul Mavrodin. Aici e cu totul altă situație! Înscris în aceeași Listă a Patrimoniului, a fost fermă pomicolă, expropriat prin Decretul-Lege 83/1949, iar acum aparține unei persoane care l-a achiziționat în condiții care ni se par destul de neclare. Și mă refer la faptul că statul român are dreptul de preemțiune la achiziționarea clădirilor monument istoric. S-ar părea că nimeni nu a știut când a fost vândut monumentul! Arată bine, ce-i drept, dar nu mai arată a monument istoric. A fost renovat, i s-au pus termopane…
Ruinele curții boierești a lui Șendrea, din Dolheștii Mari, ar aparține patrimoniului național, dacă nu ar dispărea, încet și sigur; pentru că nimeni nu ia vreo măsură. Și dacă nu s-au luat până acum, oare se vor lua de acum înainte? Spațiul pe care se află o parte a ruinelor este, la ora actuală, în proprietatea școlii; dar sunt câțiva care îl vor cu orice preț. Se vorbește chiar că cineva ar vrea să amenajeze aici un depozit. Poate că e vorba doar despre un zvon, iar omul să fie, de fapt, un pasionat de cultură, care vrea să pună în valoare un monument istoric.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: