Introducerea plății pentru servicii de sănătate

Panică la medici, panică la pacienți !

Ministrul sănătății vrea să ne alinieze în Europa împrumutând sistemul coplății sau, mai elegant, al tichetelor de sănătate, numai că pacienții și chiar medicii de familie nu prea sunt încântați de idee.
Primii, în special bătrânii cu una sau mai multe boli, sunt speriați deoarece și până acum plăteau destui bani pe diferențele la medicamente și pe unele investigații, neacoperite de CAS.

 

La doctor

Medicii de familie sunt îngrijorați fiindcă introducerea acestor tichete nu va însemna neapărat bani în plus la bugetul lor, dimpotrivă, mai puțini, după opinia lor fiind suficiente categorii scutite de plata acestor tichete. Mai mult, ei cred că relația cu pacienții se va altera simțitor, aceștia putând considera că ei vor neapărat să le ia banii.

„Să le fie rușine obrazului !”

Potrivit unui proiect al MSP, cetățenii vor intra în posesia unor tichete de sănătate pentru care vor plăti 600 de lei pe an, tichete care înseamnă contribuția personală la plata serviciilor de sănătate, a medicamentelor și a dispozitivelor, aplicată exclusiv în momentul utilizării efective a acestora.
De acești bani ei vor putea beneficia astfel: două spitalizări mai mari de cinci zile, două de o zi, opt vizite la medicul de familie, patru vizite la medicul specialist, o vizită la domiciliu și zece analize de laborator, o investigație radiologică și o investigație de înaltă performanță (RMN). În cazul în care o persoană va avea nevoie de servicii medicale care depășesc această sumă, restul va fi acoperit de CAS. Astfel că din toamnă va trebui să plătim 5 lei pentru fiecare consultație la medicul de familie, dacă mergem la cabinet, sau 15 lei, dacă i se va cere medicului să se deplaseze la domiciliu. Pacientul va putea chema la domiciliu și medicul specialist, însă doar în schimbul a 20 de lei. Nici serviciile Ambulanței nu vor mai fi gratuite în toate situațiile, cum se întâmplă acum. Excepție vor face doar urgențele reale și persoanele care trebuie transportate la spital.
Aceste proiect urmează a fi pus în aplicare doar după dezbateri cu cetățenii și după ce se află și opinia lor.
Nu cred că trebuie să se încheie dezbaterile ca să aflăm că majoritatea nu este de acord. “E foarte urât ce se întâmplă, eu sunt bolnavă cronic de 5 ani, sunt operată de cataractă, am și alte operații, am și hipertensiune. Eu și așa plătesc lunar diferențe la medicamente chiar și 250 lei pe lună. Am pensie de 780 de lei și nu beneficiez de scutire. Mai pot eu trăi dacă dau pe medicamente și mai dau și la consultații, mai pot să mănânc o mâncare bună? Să le fie rușine obrazului. Eu zic să pregătească un tun, să ne așeze la rând și să ne împuște!”, ne-a spus dna Cornelia, din Suceava, în vârstă de 70 de ani.
O altă pensionară ne-a relatat că este bolnavă de peste 20 de ani și că abia se descurcă chiar în condițiile actuale: “Vedeți că și tremur. Am fost operată și de rinichi, și la colon, am probleme și cu inima, plus că am și diabet. Întotdeauna trebuie să dau o diferență de bani pentru medicamente pentru rinichi sau colon, fiindcă nu pot să iau niciodată gratuit sau compensat pentru toate pe care le am. Ajung și la 200 lei pentru medicamente și am o pensie de 550 lei”.
În legătură cu motivele introducerii acestui sistem, ministerul și-a spus părerea: va fi un câștig suplimentar de bani la bugetul sănătății, urgențele vor fi descongestionate de cazuri mai puțin grave, iar spitalele de internări inutile.

“O disciplinare a pacienților”

Șeful DSP Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, este de părere că sistemul cu tichetele de sănătate va disciplina pacienții: “Va fi o disciplinare a pacien-ților, omul va gândi de două ori dacă va da tichetul și se va duce la medic doar când va fi cu adevărat bolnav. Sunt persoane care stau în fiecare zi la coadă la medicul de familie doar să-i scrie o rețetă. Beneficiul cel mai mare va fi că cetățenii vor înțe-lege să se programeze la medic. Nu cred că va fi o sursă prea mare de finanțare a sistemului, dar va fi o modalitate de disciplinare a pacientului și nu vor mai fi internări fictive”.
Medicul de familie Irina Badrajan, secretarul Asociației Medicilor Generaliști Suceava, care este întotdeauna la curent cu… pulsul acestei categorii de medici față de problemele care apar, admite că acest nou sistem ar putea aduce mai multă responsabilitate în rândul pacienților.
“Se va pune stavilă abuzului unor oameni la serviciile de sănătate. Deși noi pledăm tot timpul pentru profilaxie și dorim ca pacientul să vină la cabinet doar atunci când este necesar, unii abuzau de serviciile noastre, cereau numai rețete. Omul va deveni mai responsabil și va fi învățat să aibă grijă de sănătatea lui, să vină la medicul de familie doar pentru probleme serioase, nu fiindcă a băut și se simte rău, de exemplu”.
Dr. Badrajan spune că proiectul gândit de MSP va aduce bani mai mulți la buget, fiindcă în prezent “sistemul de sănătate participă financiar foarte mult, iar tot ce vine de la populație e foarte puțin”. Dar asta nu înseamnă, neapărat “o îmbunătățire a accesului populației la servicii mai bune”, spune medicul: “E o formă mascată de a colecta niște bani, dar asta nu aduce o îmbunătățire a serviciilor de sănătate. CAS își va mai scoate din cheltuieli”.

“Medicii de familie nu câștigă nimic în plus”

Dr. Badrajan atrage atenția că medicii de familie nu câștigă nimic în plus cu aceste tichete, dimpotrivă, ei vor pierde bani la plata per capita, întrucât vor fi scutite de la plata tichetelor anu-mite categorii – copii de 0-18 ani, pensionarii cu pensii sub 700 de lei, șomerii, persoanele asistate social.
“La unii colegi, grosul în-scrișilor pe listă este format din copii de 0-18 ani, iar copiii se îmbolnăvesc foarte des. Vor fi mulți pacienți care nu vor avea tichete. Noi am întrebat ce se va întâmpla dacă se termină cele 8 consultații pe care le are asigu-ratul pe tichetul de sănătate? Probabil că le vor ține și vor sta acasă până n-or să mai poată să se țină pe picioare. Pe de altă parte, noi vom primi o sumă foarte mică dacă se reduce

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: