La secretariatul filialei Suceava a Universității „Spiru Haret”

Cu presa nu se vorbește

La Centrul teritorial Suceava al Universității “Spiru Haret”, situat în Casa de Cultură din Suceava, ieri s-au reluat înscrierile întrerupte săptămâna trecută din cauza scandalului cu cele 53 de centre de ID ale universității, din țară, care, potrivit MECI, ar funcționa ilegal.
Pe afișierul din afara secretariatului se anunță că înscrierile au loc între 15 iulie și 31 august, adică “până în toamnă”, după cum ne-a spus, ulterior, la telefon, o voce masculină de la secretariatul centrului, după ce încercaserăm, mai devreme, fără succes, să aflăm date mai concrete chiar de acolo.
 

Centrul teritorial Suceava al Universității “Spiru Haret”

Puțin după ora 9, ne-am îndreptat spre centrul teritorial. Urcând treptele până la etajul III, am dat nas în nas cu o candidată la studenție, din Fălticeni, C. A., 43 de ani, care voia să se înscrie la Administrație Publică. Ea nu și-a dat seama că ușa uriașă de la secretariat se deschide împingând și cobora dezamăgită, crezând că nu e nimeni acolo: “Am mai fost și săptămâna trecută și au spus că nu se fac înscrieri până astăzi”, a spus C. A., care, neaflând povestea cu neacreditarea, ne-a explicat de ce vrea să se înscrie musai acolo: “Mi s-a părut cea mai bună din toate, un pic și taxa e mai scăzută, pentru mine asta contează”.

„Nu avem voie să dăm informații…”

Pe holul din fața secretariatului, primul panou de afișaj cuprindea comunicatul conducerii universității, din 10 iulie, în care se preciza “baza legală” de funcționare; dar și pe celelalte erau comunicate asemănătoare, tot despre baza legală, cu date mai vechi, chiar din 2007, semn că povestea de acum este o reluare a uneia mai vechi. Pe masa din mijlocul holului, un pliant cu “Ce să știi ca să fii student haretist”. În cele 10 minute cât am “pendulat” pe hol, circa 10 persoane, mai tinere sau mai mature, s-au prezentat să se înscrie. Alții studiau panourile, așa cum făcea T. C., 30 de ani, din Liteni, ca să se informeze. “Aș vrea să dau la Contabilitate, acum mă interesez doar”, ne-a spus ea, adăugând că nu știe nimic despre scandal.
În secretariat, unde lucrau două persoane, femeie și bărbat, ne prezentăm și spunem de la ce ziar suntem, eu și fotoreporterul. Lămurindu-se că nu am venit să ne înscriem, ci să aflăm dacă sunt autorizați/acreditați, ce specializări ID funcționează la Suceava ș.a.m.d., secretara a schimbat foaia. “Nu avem voie să dăm informații, numai de la Bucu-rești se dau”. Imediat după această replică, bărbatul de la biroul alăturat a ridicat capul, scrutându-ne cu o privire care putea da naștere unor interpretări nu prea plăcute (din partea noastră). Am fost refuzați și atunci când am rugat să ni se dea telefonul directorului centrului, Tiberiu Candoctorea, sau al directoarei, soția acestuia, secretara recomandându-ne: “Îl găsiți pe site-ul universității”.

Telefon „mut” la secretariatul din București

Întorcându-ne pe hol, am încercat să aflăm de pe afișiere câte și care anume specializări sunt la Suceava, care sunt acreditate sau autorizate, dar toate informațiile erau de la nivel central, nu particularizate. Sigur funcționează Drept și Administrație Publică, Geografie, Contabilitate și Informatică, fiindcă am găsit o notă internă, care se adresa studenților de la aceste specializări.
Revenind în redacție și sperând să aflu mai multe din postura de… candidată la studenție, am sunat la secretari-atul centrului de la Suceava. Mi-a răspuns secretarul… bărbat, care mi-a spus că înscrierile sunt până la ora 16, că se fac în continuare. L-am întrebat dacă sunt specializări acredi-tate sau autorizate, fiindcă am auzit că n-ar fi. “Nu s-a luat nicio hotărâre, după cum ați văzut la televizor”, mi-a răspuns.
Pe site-ul unde am fost “direcționați”, nu erau postate numerele de telefon ale conducerii de la Suceava, iar cele două numere de la de la secretariatul din București au sunat fără răspuns.
Oricum, rectorul Universității “Spiru Haret” Aurelian Bondrea a declarat ieri că universitatea “funcționează legal din 1991, are voie să or-ganizeze concurs de admitere, iar toate diplomele eliberate sunt legale, indiferent de forma de învățământ, zi, fără frecvență sau la distanță”. Aceasta, în contextul în care ministrul educației informase că 53 de centre teritoriale pentru învățământul la distanță ale universității, 44 din România (printre care și Suceava) și 9 din alte țări, “nu funcționează legal”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: