Vă ordon: „Strângeți cureaua!”

> Din cauza crizei, jandarmii suceveni economisesc carburantul și umblă numai “la pas” după infractori > În sediul IJJ, calculatoarele au fost programate să se închidă după 10 minute dacă nu sunt folosite > În curând, mai-marii din minister le vor umbla jandarmilor și la solde

 

Criza economică bântuie deja și pe holurile Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava. Șefii instituției au dat ordinul „strângeți cureaua!” în încercarea de a reduce din cheltuieli cu câte 25-30% în parte la carburant, gaz metan, energie electrică, consumabile, materiale de întreținere.

În vremuri grele, jandarmii au renunțat la a mai patrula cu mașinile, carburantul fiind drămăluit numai pentru misiunile de intervenție unde e musai să se ajungă rapid, cu mijloacele auto. Efectul economiei la acest capitol este doar unul și clar, recunoscut de altfel de însuși inspectorul-șef al IJJ Suceava, gen. Eugen Șalar: „Criza economică și adaptarea la reducerea consumurilor afectează desfășurarea misiunilor”.
Pentru reducerea consumului de energie electrică, militarii au apelat la o variantă ingenioasă. Toate calculatoarele din inspectorat au primit „comanda” de a-și întrerupe singure alimentarea după 10 minute în care nu au mai fost folosite. Fără soldați în termen, cum era înainte de profesionalizare, care să facă dușuri prea dese, consumurile de gaz metan sunt și vor fi monitorizate la sânge. Deocamdată, la bucătăria popotei și la consumul zilnic de apă caldă. La iarnă, la IJJ Suceava va reveni însă la o mai veche morală apărută în alte vremuri de criză, ce le-am fi vrut uitate. Spiritul ostășesc le va anima și mai mult activitatea când vor rosti cadențat „În casa-i frig, afară-i frig/ Deschid fereastra larg și strig/ Îți mulțumesc partid iubit, că m-ai călit”, pentru că centralele termice vor fi pornite la temperaturi exterioare mult mai joase decât anul trecut.
Măsurile locale de economie le-au anticipat pe cele anunțate deja de la Ministerul de Interne, care a anunțat că se va umbla și la soldele militarilor jandarmi. „Deocamdată nu avem probleme cu salariile. Dar ni s-au transmis semnale de la minister că în curând vor fi reduse o serie de cheltuieli și vor fi suspendate o parte din sporuri”, a completat generalul Șalar.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI