Cu 100 de milioane de lei datorii la subvențiile către Termica

Primăria Suceava riscă să ajungă la faliment !

> Pentru stingerea debitelor către producătorul, furnizorul și distribuitorul de agent termic, municipalitatea dă la schimb un teren de 155 ha din Lunca Sucevei > În urma unui amendament privind utilizarea suprafeței disponibile în scopul înființării unui parc industrial, consilierul Ovidiu Donțu (PSD) a blocat calea unei eventuale afaceri imobiliare cu terenurile din Lunca Sucevei

Consilierii locali suceveni au deliberat, ieri, în întâlnire ordinară, pe marginea proiectului de hotărâre privind aprobarea transmiterii dreptului de proprietate a unei suprafețe de 155,4 ha din proprietatea municipalității în cea a SC Termica. Demersul are în vedere stingerea datoriei pe care primăria o are către producătorul, furnizorul și distribuitorul de agent termic și reprezentând contravaloarea diferenței dintre prețul de producere al energiei termice și cel plătit de către consumatorii casnici. Valoarea terenurilor va fi stabilită în baza unui raport de evaluare comandat de primărie și aprobat de plenul aleșilor locali, transferul efectiv al suprafeței de 155,4 ha operând ulterior acestor demersuri.

 

Primăria Suceava

Într-o primă hotărâre, consilierii municipali au constatat că, la data înființării Termica, în 2002, municipiul Suceava, în calitate de acționar unic, nu a adus ca aport în natură, la capitalul social, dreptul de proprietate asupra terenului în suprafață de 155,4 ha. SC Termica, având ca unic acționar municipalitatea, a fost înființată prin HCL nr. 64/2002, ca urmare a reorganizării Termoelectrica și trecerii Centralei Electrice de Termoficare (CET) în domeniul public al municipiului Suceava și în administrarea CL. Capitalul social al noii firme a fost, la data înființării, de 1.742.800 milioane lei vechi, fiind împărțit în 1.742.800 de acțiuni nominative, fiecare dintre ele cu o valoare de 1.000.000 de lei vechi. După constituire, Termica a efectuat numeroase demersuri administrative și judiciare, pretinzându-se titulara dreptului de proprietate asupra terenurilor și construcțiilor și încercând să înscrie acest drept în cartea funciară. Demersul a fost respins de Oficiul Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară Suceava și, mai apoi, în mod irevocabil, de instanțele de judecată. Organele judecătorești au reținut că simpla înscriere a imobilelor în bilanțurile contabile nu poate în-semna constituire a dreptului de proprietate asupra acestora.

Termica se află pe marginea prăpastiei, transferul terenului fiind de natură să o salveze

Alesul local social-democrat Ovidiu Donțu a propus ca, prin hotărârea ce va fi aprobată, Termica să fie obligată să utilizeze o parte din suprafața transferată în vederea asigurării serviciului public de termoficare, în timp ce terenul rămas liber să fie orientat înspre o viitoare societate administrator și înființarea unui parc industrial. Dl Donțu susține că, din 2010, ar putea avea loc o relansare economică, context în care investitorii se vor orienta înspre zone cu facilități. „Avem posibilitatea să creăm o zonă cu facilități pe acest teren. Suceava este un oraș cu tradiție în activitatea industrială, existând personal calificat și, pe cale de consecință, și posibilitatea reducerii șomajului. De asemenea, în urma acestui demers, vom asigura și clienți la Termica, un lucru benefic pentru municipiul Suceava”, a subliniat consilierul PSD, al cărui amendament a trecut de plen cu 15 voturi „pentru”, 3 voturi „împotrivă” și 5 abțineri.
Primarul Ion Lungu a evidențiat că trebuie făcut tot posibilul astfel încât să fie asigurată funcționarea Termica în sezonul rece care urmează. El a spus că nu este niciun secret din faptul că Termica se află pe marginea prăpastiei și că demersul este de natură să salveze societatea de la faliment. Dl Lungu a reliefat că este vorba despre o problemă de sistem, Termica neavând cui să-și vândă marfa, respectiv aburii industriali și energia electrică produsă în cogenerare. „Sper ca, în cele din urmă, să putem ajunge la o soluție care să ducă la rezolvarea acestei situații. Nu vreau să ascund că, în caz contrar, nu vom putea să plătim subvențiile către Termica, riscând să ajungem în faliment și cu Primăria Suceava. În afara unor speculații tendențioase, eu zic că toată lumea dorește să putem asigura, în iarna 2009-2010, încălzire și apă caldă la populație”, a precizat Ion Lungu, menționând că datoriile la firma de termoficare se apropie rapid de 100 de milioane de lei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI