Nu credeam că există asemenea minuni !

Exclamația de mai sus aparține unei octogenare, care s-a încumetat să plece într-o excursie pe la mănăstiri, într-o singură zi, străbătând cu mașina 520 km.
Conducerea CARP Rădăuți (Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor), făcând bilanțul activității financiar-contabile pe primele cinci luni din anul 2009, a constatat că perioada este destul de consistentă.

 

Cum aceste beneficii se datoresc membrilor CARP, la propunerea consiliului director s-a lansat ideea organizării unei excursii de o zi cu membrii asociației care și-o vor dori. Invitația a fost lansată în cele 17 filiale cu o lună înainte. Solicitantul plătea 40% din costul excursiei, restul de 60% era suportat de CRAP, din aceste beneficii. Până la urmă și-au achitat contribuția 9 membri de la Arbore și 10 membri de la Sucevița.
Traseul excursiei a fost: Rădăuți – Arbore – Fălticeni – Tg. Neamț – Piatra Neamț – Bicaz – Durău – Tg. Neamț – Fălticeni – Arbore – Rădăuți.
Studiind reacțiile participanților la excursie, parte din ei septuagenari și chiar octogenari (dar au fost și câțiva mai tineri), am tras concluzia că unii dintre ei n-au prea călătorit în afara localității și au rămas extaziați în fața multor “minuni” pe care le-au văzut acum pentru prima dată. În afara localităților înscrise în itinerar, ne-am planificat și-am reușit să vizităm și alte obiective: Cheile Bicazului, Casa memorială Ion Creangă de la Humulești, Lacul Roșu, barajul de la Bicaz, mănăstirile Durău și Secu; Cetatea Neamțului… am admirat-o numai de la șosea, fiind închisă vizitatorilor din cauza unor reparații. Excursioniștii n-au zăbovit prea mult în mănăstirile pe care le-au vizitat: Văratec și Agapia. La Văratec s-au recules și-n fața mormântului Veronicăi Micle, dându-le de gândit versurile săpate în piatra crucii monumentului: “Și pulbere, țărână din tine se alege/ Căci asta este a nemuririi lege/ Nimicul te aduce, nimicul te reia/ Nimic din tine nu va rămânea”. Un moment deosebit, unic chiar, l-a constituit călătoria cu gondola la Piatra Neamț. Atunci am constatat că unii dintre noi nu s-au desprins niciodată de pământ. “Sigur, orașul Piatra Neamț este cel mai frumos oraș din România și-n el este o curățenie exemplară”, a exclamat sentențios un bărbat din grupul nostru. Și trebuie să-l credem pentru că-n viața lui a condus colective mari de oameni, a cutreierat toată țara și a muncit chiar și dincolo de fruntariile ei (V.M.). Mirarea oamenilor a fost extremă când au ajuns la barajul de la hidrocentrala Bicaz. Călătoria pe malul stâng al Bistriței, mergând spre Durău, a adus momente de încântare. “Când s-a strâns atâta apă în spatele acestui baraj?” și-a exprimat cu voce tare mirarea o septuagenară (A.M.). “Câți ani a durat construcția acestui baraj?” (A.F.) s-a întrebat alta. Întrebări retorice, dar pline de semnificație. Momente de reală încântare au fost vizitarea mănăstirilor Agapia, Văratec, Durău și Secu. Am admirat picturile excepționale, dar am fost interesați și de istoricul acestor așezăminte. Mulți n-au crezut că acum câteva sute de ani s-au putut construi aceste monumente impunătoare, care se păstrează în stare bună și foarte bună și-n ziua de azi. “După câte am văzut în această zi, suntem cea mai bogată țară din lume…” (T.M.).
Am călătorit împreună 14 ore, dar, prin prisma celor aflate de la oameni, mi s-a părut c-am stat săptămâni. Deși destul de obișnuit fiind spre finalul vizitei, am vizitat cu mult interes și casa părintească a lui Nică, din Humulești. Discuții interesante chiar în această casă: “Arată ca o casă de pe la noi.”, “Lucruri din această casă se găseau și-n casele noastre țărănești.”, “Oare vom avea și noi un asemenea muzeu în comună?”/ “Cât de mult ar trebui așa un muzeu și la Arbore”.
Pe drumul spre casă, discuțiile au continuat. Își spuneau unul altuia lucruri ca și cum interlocutorul n-ar fi fost în acea excursie. “Nu-mi închipuiam că sunt atâtea frumuseți și bogății în țara noastră”. S-a cântat (chiar dacă nu vă vine să credeți) și s-a glumit tot restul drumului. Meritul este și al șoferului (Dorel Curelaru), el întreținând această stare în timpul călătoriei, iar muzica pusă de el fiind pe placul călătorilor.
Acest moment, deocamdată unic, în viața CARP Rădăuți a fost posibil și datorită echipei manageriale a CARP Rădăuți (director Mircea Chințoiu și Mirela Olaru, contabil-șef). Și faptul că ne-am simțit foarte bine în excursie, s-a datorat dlui Mircea Chințoiu, conducătorul ei.
Participanții, la unison, au propus organizarea și a altor excursii. Destinațiile propuse: Maramureș, Alba Iulia, Brașov, București, Delta Dunării. În funcție de realizările economice, se va propune consiliului director al CARP organizarea, trimestrial, a unor asemenea acțiuni.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: