Neamul

După minunatul album foto „Rădăcini”, închinat de bucovinenii din Bacău înaintașilor lor, iată o altă întoarcere spre cei din care ne tragem, cartea despre neamul filosofului Constantin Noica, realizată de constructorul de case nu mai înalte decât arborii Nicolae Noica. Ieri, la Biblioteca Bucovinei, autorul ne-a răsfoit-o (apelând la videoproiecție), cu îndreptățită mândrie, înșirând medici, avocați, ingineri, parlamentari, oameni care și-au transformat în renume numele, dar care ar fi rămas menționate cu respect numai sau îndeosebi în domeniul lor, fără fasciculul de lumină în care i-a pus strălucirea lui Constantin Noica.

 

Excelența poate să apară și în familii fără atâtea personalități, spunea singurul ajuns la demnitatea de ministru din neamul Noica, dar ele îi favorizează, îi pregătesc mai sigur apariția. În ceea ce îl privește, cartea sa reprezintă și un îndemn pentru tânăra generație de a căuta mai atent, mai insistent modele, de a reflecta la soluții. Ele există și în trecutul nostru, al celor din jurul nostru, și ne pot ajuta să mergem spre viitor. Și fiindcă l-am întrebat la ce lucrează, mi-a povestit câtă nevoie este de o enciclopedie a construcțiilor românești, din care să învățăm: de ce o clădire a rezistat cutremurului și alta nu, de ce un edificiu este ferit de pericolul incendiilor și altul arde ca o torță, propagând pojarul. În acel moment, am înțeles că nu doar sângele și numele Noica chemaseră un inginer la colocviul dedicat filosofului Constantin Noica, ci și ceea ce a dus la crearea la Suceava a Societății Române de Filosofie, Inginerie și Tehnoetică. Imperativul soluțiilor care există, doar că trebuie văzute. Cu ochii celor cărora le pasă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: