Mii de fermieri din județ bănuiți de intenție de fraudă

> Din cauza neconcordanțelor dintre suprafețele declarate și rezultatul controlului prin teledetecție, mai mulți agricultori riscă să nu primească subvenția europeană și pe cea națională

Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) Suceava s-a adresat conducerii centrale din Capitală și Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, semnalând o serie de probleme cu care se confruntă instituția suceveană.

 

Directorul coordonator Ionel Murariu spune că este vorba despre neconcordanța dintre parcelele identificate și declarate de către fermieri, la depunerea cererilor pentru acordarea sprijinului financiar, și rezultatul controlului prin teledetecție a acestora.
„Între 80% și 85% dintre fermieri nu au fost găsiți cu suprafețele pe care le posedă, cu toate că ei fac dovada, prin acte, a faptului că dețin și lucrează pământul respectiv. Din cauza acestui mod de interpretare a rezultatului controlului, s-a ajuns la situația în care în localitățile controlate, blocuri fizice de 80-90 de hectare, pe care se depu-seseră declarații, să nu fie alocate niciunui fermier”, relevă șeful APIA Suceava. Dl Murariu crede că este nedrept ca, în urma acestor neconcordanțe, în unele localități, chiar și câte 600-700 de fermieri să fie excluși de la plata sprijinului financiar, ba, mai mult, să primească și sancțiuni multianuale de diminuare a subvenției, ei „fiind catalogați cu intenție de fraudă”.
Cuantumul sumelor acordate pe anul trecut, stabilit prin HG. nr. 1560/2008, este de 60,75 euro/ha plată unică pe suprafață de la bugetul comunitar, și de 46,71 euro/ha plăți naționale directe complementare. Cei 107,46 de euro sunt achitați la un curs de 37.413 lei vechi pentru un euro, stabilit de Banca Central Europeană la 30 septembrie 2008.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: