La Congresul Regional de Psihiatrie Socială și Comunitară din Centrul și Sud-Estul Europei, organizat la Gura Humorului

„Nivel științific foarte înalt”, „discuții foarte importante”

apreciază Driss Moussaoui, președintele Asociației Mondiale de Psihiatrie Socială

Eliot Sorel, fălticeneanul fost președinte al Asociației Mondiale de Psihiatrie Socială, consideră că este necesară dezvoltarea centrelor de sănătate mintală la nivelul comunităților din România

 

Fost președinte al Asociației Mondiale de Psihiatrie Socială, prof. univ. dr. Eliot Sorel, actual coordonator al Departamentului de Sănătate Mintală din cadrul Universității „George Washington” SUA, a apreciat, miercuri, la Gura Humorului, colaborarea dintre medicul psihiatru Alexandru Paziuc și autoritățile locale din Câmpulung Moldovenesc în proiectul comun privind reinserția socială a persoanelor cu dizabilități psihice și combaterea stigmei față de aceste persoane.
Profesorul american a spus că Centrul de Sănătate Mintală din Câmpulung Moldovenesc, coordonat de medicul psihiatru Alexandru Paziuc, a realizat un parteneriat cu Primăria Câmpulung Moldovenesc în domeniul dezvoltării serviciilor de psihiatrie socială, arătând că unul dintre cei mai “importanți suporteri” ai acestui parteneriat este chiar primarul Constantin Șerban.
Eliot Sorel a mai explicat că este necesară dezvoltarea centrelor de sănătate mintală la nivelul comunităților locale din România, arătând că aceste centre pot fi mai eficiente, întrucât costurile sunt mai reduse și pot asigura continuitatea tratamentului pacientului, cât și sprijinirea persoanelor bolnave prin implicarea familiei, a comunității sau prin colaborarea cu sistemul politic. El a subliniat că modelul de colaborare între autoritățile locale și medicii din Câmpulung Moldovenesc poate fi urmat și de alte comunități din România. Eliot Sorel a spus că pornind de la acest model de colaborare, a propus participanților la primul congres regional de psihiatrie socială și comunitară din centrul și sud-estul Europei stabilirea unui premiu mondial care să fie acordat oricărui primar care se im-plică în dezvoltarea psihiatriei sociale.
Eliot Sorel a spus că ideea organizării unui congres de psihiatrie socială și comuni-tară în România s-a născut în perioada în care medicul Alexandru Paziuc a fost studentul său la Universitatea “George Washington” din SUA și că a venit la Gura Humorului pentru “a aduce cele învățate peste hotare înapoi în țara natală”. “Sunt născut la Fălticeni. Sunt un copil al României, al Europei de sud-est, al Europei și Americii, și am venit cu deosebită plăcere pentru a aduce cele învățate peste hotare înapoi în țara natală”, a spus Eliot Sorel.
El a arătat că la Congresul Regional de Psihiatrie Socială și Comunitară din Centrul și Sud-Estul Europei au participat “colegi străluciți” din Australia, Austria, Anglia, Maroc, India și Statele Unite ale Americii, precum și colegi din România, amintindu-i pe președintele Asociației Psihiatrice din România, prof. univ. dr. Dan Prelipceanu, sau pe profesorii universitari Vasile Chiriță de la Iași și Mircea Lăzărescu de la Timișoara.
La rândul său, președintele Asociației Mondiale de Psihiatrie Socială, prof. univ. dr. Driss Moussaoui din Maroc a apreciat nivelul științific ridicat al Congresului Regional de Psihiatrie Socială și Comunitară din Centrul și Sud-Estul Europei organizat la Gura Humorului, tematicile abordate, calitatea lucrărilor științifice prezentate. “Nivelul științific a fost înalt, discuțiile au fost foarte importante pentru psihiatrie la nivel mondial, dar și pentru această țară. Am văzut tineri foarte inteligenți, cu multe bune intenții, iar acest lucru îmi dă sentimentul că se va face un progres important în România în acest domeniu, ceea ce mă mulțumește”, a spus prof. univ. dr. Driss Moussaoui. Congresul își propune să reunească personalități de marcă ale psihiatriei comunitare internaționale și naționale în vederea promovării serviciilor de sănătate mintală comunitară și deschiderii de noi perspective în domeniul politicilor de psihiatrie comunitară.
Președintele Asociației Române de Psihiatrie Socială, Alexandru Paziuc, a declarat că acest prim congres și-a propus să reunească personalități de marcă ale psihiatriei comunitare internaționale și naționale în vederea promovării serviciilor de sănătate mintală comunitară și deschiderii de noi perspective în domeniul politicilor de psihiatrie comunitară. El a spus că la congres au participat aproximativ 200 de persoane, specialiști în domeniul psihiatriei comuni-tare din Anglia, Australia, Austria, Germania, Maroc, India, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, SUA și România. Dr. Paziuc a mai arătat că participanții s-au pronunțat pentru o nouă abordare a psihiatriei sociale ca o continuitate a psihiatriei biologice și nu ca o alternativă a psihiatriei clinice.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: