Lansare de carte, la Fălticeni

„De vorbă cu mine însămi”

Joi, 8 iulie a.c., Societatea femeilor ortodoxe române, filiala Fălticeni, vă invită la Biblioteca E. Lovinescu la evenimentul remarcabil al lansării cărții “De vorba cu mine însămi”, Ed. Panfilius, 2009, semnată de Victoria D. Popa.

 

Autoare prolifică, având în activul său încă 6 cărți și alte proiecte pe masa de lucru privind viața și problemele ei ardente, Victoria Popa își pune și de această dată întrebări și caută răspunsuri care, la rândul lor, iscă alte întrebări. De altfel, maieutica întrebare-răspuns fascinează prin interogațiile ce aduc alte interogații în „ecuația cu mai multe necunoscute” la a cărei rezolvare sunt chemați cititorii cărții. Deci, o serioasă confruntare cu problemele din milenii îndepărtate și din contemporaneitate, hit et nunc.
Autoarea întrezărește întrebări, propune cu modestie propriul punct de vedere, lăsând loc și altor opinii ale cititorilor implicați în actul lecturii, precum și în trăirea ardentă a pulsului evenimentelor cotidiene pentru că, bănuind sau nu, volens- no-lens, toți suntem într-o anumită măsură părtași ai istoriei contemporane. Victoria Popa ne invită la un imaginar dialog maieutic, propunându-ne, cu tact și îngăduință pedagogică, din itemii cu alegere multiplă care se racordează la modul nostru de a percepe realitatea. Autoarea – Cicerone – conduce, de asemenea, printr-o serioasă bibliografie din varii domenii direct la surse, pentru a comunica imaginar, prin monolog și dialog, cu timpul, credințele, cultura, științele, ocultismul, binele și răul, cu umanitatea în ansamblu.
Solilocviul nu exprimă adevăruri absolute sau soluții imuabile, lăsând fiecărui cititor posibilitatea de a-și afirma propriul punct de vedere cu „întrebări și răspunsuri pe care ni le-am dat sau pe care nu ni le-am dat”.
“De vorbă cu mine însămi” rezumă în esențe experiența umană de la homo habilis și homo sapiens și până la ecuația de la Green Bank, 1961, privitoare la determinarea civilizațiilor extraterestre. Informația abundă, aducând stropi de lumină de la istoria care începe la Sumer până la structura ADN sau de la activitatea francmasoneriei și misterele ufologiei până la cipul biometric. Bibliografia este marcată în special de “Istoria secretă a lumii”, Jonathan Black, abordând însă obositor de mult cartea “Ultimul templier”, Raymond Khoury.
Demers meritoriu, “De vorba cu mine însămi” ne trimite cu gândul la “De vorba cu mine însumi” a poetului Ion Minulescu: „Vorbesc cu mine însumi, cum aș vorbi c-un frate/ Întors rănit din lupta cu zilele de ieri…”. Lupta din războiul cunoașterii este o izbândă pentru autoarea ce ne invită, respectând proporția, la modestul său “Banchet”. (DANA BUSUIOC, MIOARA GAFENCU)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: