Țara noastră aur poartă…

Anda, frumoasa Alexandra din Voievodeasa Suceviței, a terminat școala. A terminat la 2, Colegiul Tehnic “Petru Mușat”, cum ar veni, ceva în treaba de protecția mediului. A luat note în limita normalului, la Bac, iar acu se foiește, ca tot omul de seama ei… unde să dea! Probabil, pe-aproapelea, că și banii de-acasă nu șed s-o dea pe dinafară. Boon! Însă ce o muncește pe Anda, și nu doar pe ea, este că…
În generală, în clasă, cele mai bune note le-a avut, mai totdeauna, nepoata femeii de serviciu. Care, și deșteaptă foc, învăța de… numa-numa! Da’ ce folos?! Casă mare și guri multe de hrănit… au făcut ca fata cea deșteaptă din clasă (acum cu 10 frați și surioare acasă) să nu poată umbla mai departe cu învățătura. Și-a întrerupt studiile (pentru care dovedea, cu vârf și îndesat, chemare) și, furată de grijile imediate și țipătoare ale vieții de zi cu zi, trebăluiește și ea, într-o casă cu 10 copii, frații și surorile sale.

 

Dumitru BRĂDĂȚAN

Cu alte cuvinte, am vrut să mai spun încă o dată: PĂCAT! Păcat de toți copiii cei înzestrați din lume care nu vor avea niciodată șansa (ori norocul) să se realizeze potrivit recomandării generoase de la pornire! Păcat de sărăcia lucie ce bântuie România, ’tu’i neamu nevoii!, că ’jdemii de… creiere, cariere (și destine) ce-ar fi putut scrie ISTORIE se curmă vitreg și nedrept pe parcurs din pricină de… SĂRĂCIE! Păcat că 50 la sută din copiii de pe la sate – potrivit unui studiu elaborat recent la Împărăția școlilor, în seama anului școlar trecut – nu pot / n-au putut merge mai departe (cu școala, cu studiile) din pricini pecuniare: o lipsă cruntă de bani! Și, în timp, urmările se văd… Specialiști de două parale, competențe sub sigla penibilului, lucrul de mântuială, servi ai principiului… se poate și așa! Vivat dr. Ciomu!
Și uite așa – și tot așa! – țara noastră aur poartă, iar noi, vai de noi! Și de poponeața noastră …

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: