Programul de reabilitare termică

Proprietarii vor constitui un fond de participare de 20% din valoarea lucrărilor

Beneficiarii care deja și-au montat pe cont propriu tâmplărie și geamuri termopan se vor bucura de bonificația de 20% din valoarea de deviz a montării ferestrelor din program

Trei asociații de proprietari au semnat, până la această dată, acte adiționale la contractele de mandat pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuințe din municipiul Suceava. Este vorba despre 7 blocuri cu 171 de apartamente și care în perioada următoare vor intra în proiectare. Anunțul a fost făcut ieri, de către viceprimarul Lucian Harșovschi, care apreciază că, după licitațiile de desemnare a executantului, lucrările vor începe efectiv din septembrie.

 

Adjunctul șefului executivului sucevean face precizarea că proprietarii care și-au montat deja ferestre cu geamuri termopan vor beneficia de o deducere de 20% din valoarea de deviz a lucrării și nu din suma pe care aceștia au plătit-o pe cont propriu. Astfel, dacă primăria estimează 3680 de lei pe metrul pătrat de geam, proprietarii vor beneficia de o reducere de circa 730 de lei vechi pe metrul pătrat, suma rezultată scăzându-se din contribuția fiecărui beneficiar la lucrările de reabilitare termică. Însă, aceasta doar cu condiția încadrării respectivelor geamuri în parametrii termici (numărul de camere, garnituri etc) stabiliți de expertul tehnic, culoarea și forma ferestrelor deja montate neavând vreo importanță.
Noile precizări survin unei adrese a administrativului local la proiectant și Ministerul Dezvoltării, potrivit cărora contravaloarea lucrărilor va fi calculată pentru fiecare apartament în parte, în aceasta intrând și eventuala închidere a balcoanelor sau a înlocuirii tâmplăriei și a geamurilor necorespunzătoare existente. „Toate cheltuielile se împart pe cotă indiviză, în afară de cele cu ferestrele și balcoanele”, arată viceprimarul. Lucian Harșovschi reamintește că la depunerea actului adițional, care echivalează cu acceptul participării la program, proprietarii sunt obli-gați să aibă constituit un fond de cel puțin 20% din partea lor de contribuție la contravaloarea execuției, urmând ca restul banilor să fie achitați progresiv, odată cu finalizarea fazelor definitorii ale lucrării. „Suma adunată inițial se constituie ca un avans la începerea lucrării, precum și ca o garanție că unii dintre cei care și-au dat acceptul nu se retrag din program”, relevă dl Harșovschi.
Adjunctul șefului executivului municipal mai arată că proprietarii cu situație economică dificilă vor fi sprijiniți financiar, bugetul local suportând, parțial, pe tranșe de venit, contribuția celor în cauză. Sucevenii cu venituri lunare de sub 600 de lei pe familie nu vor contribui cu niciun leu; cei care realizează între 600 și 800 de lei vor achita doar 50% din partea ce le revine; cei cu venituri de 800 până la 1000 de lei urmează să plătească doar 25% din sumă, iar titularii de contract de proprietate pe apartament care câștigă peste 1000 de lei pe lună pe familie vor suporta integral contravaloarea cotei de participare. Lucrările includ izolarea termică a pereților exteriori, termoizolarea terasei și a planșeului de la subsol, precum și înlocuirea tâmplăriei. Programul de anvelopare termică este finațat în proporție de 50% de la bugetul de stat, de 30% de la bugetul local și de 20% de la beneficiari. Potrivit indicatorilor tehnico-economici aprobați în Consiliul Local și în funcție de numărul de camere, cota aferentă unui proprietar din blocul K, de pe strada „Alexandru cel Bun” este de 584 de euro, iar a unuia de la imobilul de la nr.9, de pe strada „Gherasim Buliga”-1410 euro. La compartimentul specializat al Primăriei au fost depuse solicitări de reabilitare pentru 31 de blocuri cu 945 de unități de locuit.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: