Criza afectează și însămânțarea artificială a animalelor

Ameliorarea raselor de animale din județul Suceava este afectată de lipsa de fonduri. Întrucât banii de la bugetul de stat sunt insuficienți, materialul seminal pentru însămânțarea artificială nu mai poate fi achiziționat.

 

Situația este semnalată de directorul Oficiului pentru Ameliorare și Reproducție Zootehnică, Ioan Pavel Toma, care precizează că, după desprinderea de Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, de anul trecut, situația financiară a instituției s-a înrăutățit. Domnia sa arată că anul acesta s-a primit doar a șasea parte din bugetul lui 2008. „Practic, noi am primit 60% din execuția bugetară pe 2008, care, la rându-i, a fost de doar 70% din prevederi. De aceea, suntem în situația de nu mai putea achiziționa materialul seminal”, a spus dl Toma, adăugând că lucrurile nu stau mai bine nici în ceea ce privește procurarea azotului lichid, agent frigotehnic pentru conservarea și transportul materialului seminal. Ioan Pavel Toma spune că s-au făcut intervenții la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, așteptându-se fonduri care să deblocheze această situație.
Oficiul pentru Ameliorare și Reproducție Zootehnică Suceava se ocupă cu organizarea activității de reproducție la bovine, porcine, ovine și cabaline, asigură materialul seminal și azotul lichid, exercitând și controlul pe linia ameliorării. Contravaloarea materialului seminal, a azotului lichid și a asistenței tehnice este suportată de Ministerul Agriculturii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: