Una dintre axele traficului de migranți moldoveni în Spațiul Schengen, destructurată de polițiștii de frontieră suceveni

O rețea de migrație ilegală, ce acționa pe axa Republica Moldova – România – Italia și Spania a fost anihilată de polițiștii de frontieră suceveni, împreună cu lucrătorii BCCO Suceava, sub coordonarea DIICOT – Biroul Teritorial Suceava > Migranții, al căror scop era ajungerea în spațiul Schengen pentru găsirea unui loc de muncă, au fost reținuți de polițiștii de frontieră din vestul tării, în timp ce voiau sa treacă fraudulos granița > Cetățenii moldoveni plăteau traficanților sume cuprinse între 3.000 și 5.000 de euro de persoană

 

Investigații

Începând cu luna martie a anului 2008, polițiști de frontieră din cadrul IJPF Suceava, împreună cu polițiști din cadrul BCCO Suceava, sub coordonarea unui procuror din cadrul Serviciului Teritorial Suceava al DIICOT, au desfășurat activități operative complexe privind monitorizarea unei grupări infracționale constituită în vederea traficării de migranți.
Inițial, s-a stabilit că din rețea fac parte trei cetățeni ucraineni: Valentin B., în vârstă de 30 de ani, Vitalii A. în vârstă de 31 de ani, Marchel A., în vârstă de 43 de ani, și trei cetățeni români, Viorel M., în vârstă de 32 ani, din Sălaj, Dorian T., în vârstă de 38 de ani, și Bogdan R., în vârstă de 30 ani, ambii din județul Cluj. Aceștia au facilitat intrarea legală în România a 35 de cetățeni din Republica Moldova, care intenționau să ajungă în Italia ori Spania.
Pentru identificarea și reținerea membrilor rețelei, s-a realizat un schimb operativ de date și informații între IJPF Suceava și BCCO Suceava, sub coordonarea procurorilor DIICOT Suceava, scopul fiind probarea întregii activități infracționale și tragerea la răspundere a celor vinovați.

Rețeaua

În urma investigațiilor efectuate și a monitorizării grupării, polițiștii de frontieră au stabilit că traficanții, având contacte în mediile infracționale, cu ajutorul a diverse persoane, racolau cetățeni moldoveni interesați să ajungă în vestul Europei, cărora le procurau vize pentru intrarea în România. Totodată, aceștia organizau întreaga activitate de racolare, găzduire și transport a migranților (cetățeni moldoveni) până la frontiera de vest a țării, de unde intenționau sa ajungă ilegal în Italia și Spania. Astfel, după intrarea legală în România (în baza unor invitații ale traficanților, cetățeni români), cetățenii moldoveni erau îndrumați de către membrii asociației infracționale să meargă spre orașe din vestul României, Cluj, Arad, Oradea, Timișoara, cu mijloace de transport puse la dispoziție de traficanți. Ajunși acolo, li se înmânau cărți de identitate românești false ori erau ascunși pe timp de noapte în automarfare, după care erau transportați către frontiera de vest a României.
Conform propriilor declarații, cetățenii moldoveni au plătit traficanților sume cuprinse între 3.000 și 5.000 de euro de persoană.

Decapitarea rețelei

În urma informațiilor deținute și a monitorizării activității rețelei, toți migranții au fost reținuți în luna martie a anului trecut, în timp ce intenționau să iasă ilegal din România, pe numele lor fiind întocmite dosare penale pentru tentativa de trecere ilegală a frontierei, fiind prezentați procurorilor, în vederea luării măsurilor legale.
Totodată, polițiștii de frontieră, în colaborare cu lucrătorii BCCO Suceava, sub coordonarea DIICOT – Biroul Teritorial Suceava, au procedat la monitorizarea traficanților, acțiune care s-a finalizat cu prinderea și arestarea acestora.
În urma cercetărilor efectuate și a probelor administrate, cele 6 persoane implicate au fost trimise zilele acestea în judecată, pentru săvârșirea infracțiunilor de asociere pentru săvârșire de infracțiuni, trafic de migranți și complicitate la trafic de migranți.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: