Biserica „Sf. Înviere”, a Mănăstirii Sucevița, cu șanse de a deveni obiectiv UNESCO

Biserica “Sf. Înviere” de la Sucevița a fost propusă pentru a intra în patrimoniul mondial al UNESCO, pe lista cu 30 de situri naturale sau culturale considerate de valoare excepțională din lume. Directorul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național, Daniel Hrenciuc, ne-a precizat că biserica de la Sucevița are aceste șanse: “Mi se pare că ar fi putut să intre mai devreme pe listă și, din câte am înțeles, are toate șansele să fie declarat monument UNESCO. Aceasta înseamnă o recunoaștere a valorii și o atracție suplimentară asupra zonei și potențialului cultural”.
 

Selecția va fi realizată în aceste zile la Sevilla, unde s-a reunit Comitetul UNESCO, în sesiunea anuală. Primele demersuri pentru includerea Bisericii “Sf. Înviere” în lista patrimoniului mondial au fost făcute în 2005, anul trecut dosarul fiind trimis la UNESCO, iar toamna trecută biserica a fost evaluată de o comisie care a venit la Sucevița. Județul Suceava are ca monumente UNESCO bisericile istorice din Arbore, Humor, Moldovița, Pătrăuți, Probota, “Sf. Gheorghe” din Suceava și Voroneț, care stau alături de celelalte monumente UNESCO ale României: Delta Dunării, Mănăstirea Hurezi, așezările sătești cu biserici fortificate din Transilvania, fortărețele dacice din Munții Orăștie, ansamblul de opt biserici de lemn din Maramureș și centrul istoric al orașului Sighișoara. Mănăstirile noastre au nevoie de bani pentru refacere Dl Hrenciuc spune că județul Suceava are un număr important de monumente istorice, unele din păcate cu probleme legate de conservare și restaurare, ce nu pot fi rezolvate din cauza lipsei de bani. Directorul DJCCPCN a precizat că s-ar putea obține bani prin proiecte pentru refacerea unor mănăstiri, iar pentru că lipsesc specialiștii pentru întocmirea acestora, Direcția ar putea organiza cursuri de formare. Numai că, spune domnia sa, “multe nu au reglementată problema proprietății” și nu pot fi efectuate asemenea demersuri. Mănăstirea Dragomirna, de pildă, a reușit să obțină bani din fonduri structurale pentru reabilitare, printr-un proiect. La rândul lor, DCCPCN, CMB prin CJ au înaintat o adresă Ministerului Culturii și Cultelor pentru a obține bani tot pentru Dragomirna. Astfel, sunt necesare fonduri pentru continuarea lucrărilor de consolidare a contraforților și finalizarea pavajelor, deoarece umiditatea excesivă a acestora afectează direct piesele din muzeul mănăstirii, pentru conservarea turlei de piatră, unde s-au efectuat ceva lucrări, pentru pictura murală la interior și pentru iconostas, acestea două din urmă neabordate încă. Astfel, se arată în adresa respectivă, ar fi nevoie o suplimentare de 377.126,45 lei, pentru conservare piatră și încă 105.000 lei pentru iconostas, proiectare și intervenție de urgență. Daniel Hrenciuc a mai informat că s-a mai cerut ministerului circa 1,5 miliarde lei vechi pentru refacerea acoperișului de la Mănăstirea Bogdana din Rădăuți, smuls de o recentă furtună pe o suprafață de 80 mp. *** Potrivit dlui Daniel Hrenciuc, către ora închiderii ediției, ar fi existat informații conform cărora propunerea privind Biserica “Sf. Înviere” ar fi fost respinsă din cauza documentației incomplete (care ar fi trebuit să cuprindă un studiu mai amplu privind mănăstirile din zonă). Vom reveni.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: