Matei Călinescu

Cred că în redacțiile revistelor culturale se mai află articole pregătite pentru tipar menite să-l sărbătorească pe Matei Călinescu la cei 75 de ani împliniți în iunie, când, iată, neîndurătoare, vestea morții lui le va adăuga îndoliate post-scriptumuri. La 30 de ani, îi apărea volumul ,,Titanul și geniul în poezia lui Eminescu”, după credința vremii, a generațiilor de atunci, Eminescu fiind piatra de încercare a oricărui condei critic, iar în anii următori, cărți despre literatura modernă, clasicismul european, ,,Conceptul modern de poezie: de la romantism la avangardă”, dar și de poezie, dar și de proză.
 

Mergeam la cursul său de literatură universală, nu erau mulți lectori tineri care să adune atâta tinerețe în amfiteatru la ultimele ore ale serii, ne captiva, țin minte, cu prelegerile sale despre romanul gotic, dar despre orice-ar fi vorbit și oricât de monoton, noi tot l-am fi urmărit vrăjiți, pentru că eram deja vrăjiți de enigmaticul roman ,,Viața și opiniile lui Zacharias Lichter”. Pe care el îl scrisese. Cred că destul de repede după aceea, a plecat cu o bursă Fulbright și a rămas în străinătate. Specialist în literatură universală și comparată, a ajuns profesor la Universitatea din Bloominghton-Indiana, în SUA, alăturându se în această opțiune altora din cei pe care avusesem norocul să i avem magiștri la Facultatea de Litere a Universității din București: Nicolae Balotă, Sorin Alexandrescu, Alexandru Niculescu. Prezent tot timpul în atenția noastră, a revenit în ultimele decenii în presă, în edituri, în România, dându-ne noi motive să spunem cu mândrie că i am fost studenți. În ce mă privește, continuând să l citesc, nu l am mai revăzut de când ne fascina la cursuri cu misterul literaturii, așa că pentru mine moartea lui este a unui om tânăr, care ar mai fi avut încă atâtea de spus.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: