Suceava, în preajma hramului

La fel ca în anii precedenți, în ajun de Sânziene Suceava a devenit orașul contrastelor. Ieri la orele dimineții, pe de o parte la Mănăstirea Sfântului Ioan cel Nou se făceau pregătiri intense pentru slujba de “Aducere a Moaștelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava” care va avea loc astăzi, iar pe de altă parte în centrul municipiului sfârâiau micii pe grătarele încinse, iar berea curgea valuri, valuri din butoaie în paharele de plastic ale sucevenilor, care se fereau de ploaie sub umbrelele gigantice.
 

Cele două locații aveau totuși câteva aspecte comune. Nici din preajma mănăstirii și nici din centrul orașului nu au lipsit cerșetorii de toate vârstele, agasanții vânzători de sânziene și desigur comercianții de kitch-uri. Ploaia nu i-a ținut departe pe credincioși de racla Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava Câteva sute de credincioși din Iași, Botoșani, Piatra Neamț, Bistrița-Năsăud, Maramureș au venit să se roage la moaștele Sfântului, unul din protectorii Sucevei și ai întregii Moldove. Credincioșii au înfruntat ploaia și au petrecut noaptea sub cerul liber, în corturi și pe pături, în curtea mănăstirii, urmând ca astăzi să participe la slujba hramului mănăstirii. Cei mai mulți dintre pelerini susțin că vin la hramul Mănăstirii “Sf. Ioan cel Nou de la Suceava” de zeci de ani. “Nu am lipsit niciodată în 50 de ani”, ne-a spus Anica Fiona, în vârstă de 80 de ani, care anul acesta și-a adus la mănăstire și strănepotul în vârstă de 7 ani. “Să vadă și el lumea, să-și amintească că l-am luat cu mine”, ne-a spus femeia. De menționat este faptul că,la fel ca și anul trecut, o echipă formată din 15 voluntari ai Crucii Roșii sunt pregătiți să le acorde primul ajutor pelerinilor care au venit la hramul de Sânziene al Sucevei. Tinerii au acumulat deja experiență în acest sens anul trecut. “Atunci am fost nevoiți să acordăm primul ajutor unor bătrâni cărora li s-a făcut rău din cauza temperaturilor foarte ridicate”, ne-a spus Maria Coca, în vârstă de 21 de ani, voluntar. Am fi vrut să continuăm articolul cu informații culese de la comercianții care vând mici și bere în centrul Sucevei, însă majoritatea au refuzat să stea de vorbă cu noi. Așadar, nu putem decât să presupunem că acești bucătari de ocazie își doresc să obțină un profit bun pentru a putea acoperi, printre altele, chiria percepută de organizatorii evenimentului.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: