Ministrul Adriean Videanu a inaugurat la Suceava prima „autostradă electrică” din România

Ministrul economiei, Adriean Videanu (PD-L), a fost prezent ieri dimineață la Suceava la punerea în funcțiune a Axului de 400 kV Moldova, investiție care contribuie substanțial, în opinia sa, la creșterea securității și independenței energetice a României.
 

Ministrul a ținut să compare investiția de la Suceava cu o „autostradă pe care cir-culă doar energia electrică” și a spus că Axul Moldova este o etapă importantă privind închiderea inelului de 400 kV, care va asigura independența și securitatea energetică a întregii țări. El a ținut să precizeze că inaugurarea acestei lucrări reprezintă începutul noii linii de 400 kV dintre Moldova și Ardeal, între Suceava și Gădălin (județul Cluj), astfel fiind creată infrastructura necesară asigurării securității energetice a României. Din punctul său de vedere, se realizează asigurarea continuă cu energie electrică a agenților economici și populației, conturându-se totodată un element de încredere pentru investitorii străini în ceea ce privește asigurarea facilităților necesare. Adriean Videanu a mai spus că Transelectrica va continua investiții pentru finalizarea inelelor de 400 kV, inclusiv cel al Capitalei și cele de interconectare cu Republica Moldova, din Suceava către Bălți, dar și cu Serbia, Bulgaria și Ungaria. „România va fi un factor de stabilitate în această parte a Europei privind securitatea energetică”, a declarat cu evidentă satisfacție, ministrul economiei. La rândul său, președintele ANRE, Petre Lificiu, prezent la inaugurare, a declarat că investiția Transelectrica la Suceava va permite creșterea securității energetice, a calității serviciilor și, în același timp, va conduce la protejarea consumatorilor. Transelectrica a inaugurat la ieșirea din Suceava, spre Fălticeni, Axul de 400 kV Moldova, un proiect ce a constat în retehnologizarea stațiilor Gutinaș, Bacău-Sud, Roman-Nord și Suceava. Lucrările au fost realizate începând din 2006, în patru etape. Din datele prezentate oficial, costul proiectului a fost de aproximativ 24 de milioane de euro; 80% din finanțare a fost asigurată de Banca Mondială printr-un credit în cadrul Programului de Electricitate a României, restul fiind asigurat din sursele proprii ale Transelectrica. La eveniment au mai luat parte președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, și primarul municipiului reședință de județ, Ion Lungu, care au salutat investiția.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: