Simpozion de înaltă ținută la Calafindești

I pac dau de știre za lucrul dlui Loghin Saviuc, primarul comunei Calafindești, care, împreună cu dl Mircea Tinescu, dna Silvia Morari, oameni care trudesc pe altarul culturii, și nu numai ei, a organizat recent un simpozion dedicat împlinirii a 370 de ani de la scrierea primului text literar în limba română – Scrisoarea lui Toader Diacul – Calafindești (19.03.1639).
 

La eveniment au participat foarte mulți autori de cărți, universitari, profesori, bibliotecari, primari etc. Îmi cer iertare dacă voi scăpa niscaiva nume. Le dau într-o ordine absolut aleatorie: Alexandru Dobrescu (Iași), Liviu Papuc, Pavel Blaj, Aurel Buzincu, Silvestru Pânzariu, Ștefan Purici, Radu Mareș (Cluj), Franz Pieszokzoch, Ion Filipciuc, Mircea Tinescu, Petru Bejenariu, Vasile Mocrei, Petru Hrovath și mulți alții. Din luările de cuvânt, multe și foarte interesante, a reieșit că o astfel de manifestare, într-o localitate rurală, a întrecut cu mult astfel de manifestări organizate în orașe mari. Vorbitorii au prezentat adevărate cursuri de istorie, de literatură și multe aspecte de interes. Au fost și prezentări de cărți și de multe informații interesante legate de istoria localității Calafindești, unde au locuit și locuiesc oameni de mare simț patriotic. Majoritatea vorbitorilor au fost de acord că evenimentul și-a atins scopul și că el se va repeta, de acum, în fiecare an. Primarul comunei, dl Loghin Saviuc, a promis că, începând cu anul viitor, manifestările se vor ridica la un nivel și mai mare. O pată de culoare a constituit sosirea dlui Dumitru Covalciuc, din Cernăuți, care a prezentat aspecte inedite din istoria Calafindeștiului, aflate din documentele studiate la Cernăuți. După terminarea manifestării a reieșit faptul că noi doi ne cunoaștem foarte bine din presă, fără a ne fi întâlnit însă față în față până atunci. Noroc de această manifestare! În finalul acțiunii, preotul paroh Mircea Dabâca a dat citirii textului în limba română al “Scrisorii lui Toader Diacul “ – Calafindești (19.03.1639). Oaspeții au fost primiți la intrarea în Ateneul Popular Calafindești cu flori, oferite de eleve îmbrăcate în frumoase costume populare. La sfârșit, Fanfara din Calafindești i-a încântat pe participanți. KOLEA KURELIUK P.S. De fiecare dată când dl primar Loghin Saviuc mă invită la o manifestare organizată de domnia sa, particip cu mare bucurie! Rar mi-a fost dat să stau de vorbă cu un astfel de primar, care se implică în toate. Felicitări!

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI