Absolvente ale Școlii Normale de Învățători, după mai bine de jumătate de veac

„Lumina plecată din aceste săli de clasă ne-a călăuzit în viață“

În anul 1951, comuna Capu Câmpului avea peste 600 de minori analfabeți. Din păcate, în acele vremuri, această așezare nu era singura în care copiii țăranilor nu aveau parte de carte, fiind prea ocupați cu munca câmpului.
 

Astăzi situația s-a schimbat și s-a schimbat în bine mulțumită, în mare parte, unor doamne învățătoare îndrăgostite de meseria lor, absolvente ale Școlii Normale de Învățători (care funcționa în localul în care astăzi este amenajat Muzeul de Științe ale Naturii), actualul Colegiu Național “Mihai Eminescu”. Este vorba despre promoțiile 1950, 1951, 1952, 1953, care s-au întâlnit în weekend în sala de ședințe a Muzeului de Științe ale Naturii pentru a marca anii ce au trecut de la terminarea liceului. Evenimentul nu ar fi avut loc fără implicarea dnei Rahila Ududec (Vicovan), fostă învățătoare în comuna Capu Câmpului. Alături de fostele eleve ale Școlii Normale de Învățători, la această întrunire numită de organizatoare “Revedere”, a luat parte, în calitate de invitat special, și dna Rodica Alexandru, fosta directoare al Colegiului Național “Ștefan cel Mare”. “Dintr-un număr de 24 de absolvente ale promoției 1951 doar 14 mai suntem în viață”, a spus cu regret Rahila Ududec, care, după absolvirea studiilor, a fost repartizată în comuna Capu Câmpului, acolo unde, își amintește, a găsit nu mai puțin de 600 de copii analfabeți. Dna Rodica Alexandru a făcut referire la faptul că la Școala Normală de Învățători intrau doar “elitele” și că pentru un loc în această unitate de învățământ concurau șapte sau opt fete. “Învățătoarele mergeau acasă la copii și îi așteptau cu abecedarele pe prispă ca să se întoarcă de la munca câmpului și ca să-i învețe să scrie și să citească”, își amintește doamna Rodica Alexandru. “Ne-am născut după război și am parcurs războiul cu toate greutățile lui. Numai noi știm cum eram alimentate și îmbrăcate atunci când am venit la școală. Dar cât de vesele eram atunci, parcă știam că vom ajunge departe. Lumina plecată din aceste săli de clasă ne-a călăuzit mai departe în viață. Suntem frumoase și elegante, doamnelor colege. Cât mă bucur să vă văd așa…”, a spus fosta directoare a Colegiului Național “Ștefan cel Mare”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: