Și la CEDO România intră în…Cartea Recordurilor!

Conform hotărârii Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), din aprilie 2009, deputatului minorității italiene Mircea Grosaru i-a fost admisă cererea prin care a solicitat să se constate că a fost câștigător al alegerilor din anul 2000, însă printr-o interpretare eronată a legislației, BEC a atribuit în mod greșit mandatul ce revenea minorității italiene în Parlamentul României.
 

În consecință, Grosaru a declarat, vineri, că va iniția în instanță o acțiune în constatare, prin care să-i fie recunoscut mandatul de deputat din legislatura 2000-2004. „În materie de jurisprudență a CEDO, acest caz este unic! Curtea Europeană a Drepturilor Omului nu a mai soluționat niciodată un asemenea dosar”, a spus deputatul minorității italiene, care a arătat că pentru el, decizia CEDO este o reparație morală. „Din punctul meu de vedere, este o reparație morală de sută la sută și celelalte drepturi care ar decurge și consecințele ulterioare acestei decizii nu pot avea nicicum tăria reparației morale”, a declarat Grosaru. În anul 2000, Mircea Grosaru a candidat din partea Asociației Italienilor (RO.AS.IT) pentru un mandat de deputat în Parlamentul României și a obținut un număr de aproximativ 7.500 de voturi în țară, iar Ileana Stana Ionescu a candidat din partea Comunității Italiene și a obținut 2300 de voturi, mandatul fiindu-i atribuit pentru că actrița ar fi obținut mai multe voturi într-o singură circumscripție electorală – municipiul București. În condițiile în care mandatul minorității italiene este alocat național, circumscripția fiind întreaga țară, Grosaru a contestat atribuirea mandatului Ilenei Stana Ionescu la Curtea Supremă de Justiție, care a respins acțiunea ca indamisibilă. Ulterior, el a trimis la CEDO acțiunea prin care cerea să i se recunoască faptul că a câștigat mandatul, iar, după nouă ani, CEDO i-a admis acțiunea, decizia fiind definitivă și irevocabilă. Mircea Grosaru a fost ales parlamentar din parte minorității italiene în anul 2004 și a fost reales deputat în urma alegerilor parlamentare din 2008.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: