Rădăcinile bucovinenilor

O apariție cu totul deosebită, și în aceeași măsură deosebit de frumoasă, este albumul Rădăcini. Fotografii din Bucovina, editat de Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina – Organizația Județeană Bacău, ,,urmare a sugestiei pictorului Ilie Boca”, după cum menționează președintele acesteia, admirabilul domn Emilian Drehuță, a cărui energie, perseverență și dăruire marchează existența împreună a băcăuanilor originari de pe meleagurile noastre.
 

Din colecțiile personale ale celor doi bucovineni deja amintiți, la care s-au alăturat altele, de la Elena Bostan, Constantin Călin, Brândușa Corfus, Traian Curcă, Adrian Horodnic, Gheorghe Juravle, Constantin Silvestru, Gheorghe Todosi și Dany Zărnescu, s-a realizat la Bacău nu numai o cuceritoare expoziție dedicată portului românilor din Bucovina la sfârșitul secolului XIX și în secolul XX, dar și o impresionantă galerie de portrete, un document emoționant al unui tip uman care nu are cum să nu ne insufle respect. Al bucovineanului, ,,care trăiește la marginea poveștii, totdeauna cu capul sus (…), înclinându-se doar în fața munților și a lui Dumnezeu”, ,,frumos, mândru, harnic și curat la trup și la suflet”, ca să cităm din postfața Elenei Bostan. Pe chipul său nu deslușim nicio secundă o expresie căutată în fața aparatului foto, ci o demnitate naturală, profundă, venind din străvechimi, la care ar trebui să luăm aminte atunci când ne privim în oglinda timpului nostru. Propuneam cândva o expoziție, ,,Suceava sucevenilor”, cu fotografii ale evenimentelor individuale, pe fundalul cărora se mai află încă imprimate case, grădini, săli de clasă, instituții, spații industriale care nu mai există, și sunt convinsă și acum că o astfel de expoziție, de asemenea cu albumul ei, ar merita să prindă viață (Nu prea târziu totuși, deoarece și fotografiile mor ca și oamenii). Iată însă că un alt fel de călătorie s-a petrecut deja la Bacău. Nu esențial diferită, dar cu accentul mutat de pe fundalul în schimbare, pe prim-planul uman, ceea ce reprezintă un pas mai departe. Cum un pas înțelept înainte înseamnă orice întoarcere spre rădăcini. Pentru al lor, realizatorii albumului, SCLRB – Bacău merită din plin prinos de laude și de felicitări. Și recunoștință. Pentru că gestul bucovinenilor din Bacău îndreaptă privirile spre Bucovina noastră.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: