Mircea Lutic

A trecut peste un sfert de secol de când l-am întâlnit la Cernăuți, în ipostaza de ziarist al unicei publicații în limba română de acolo, pe Mircea Lutic. Așa cum pretutindeni și dintotdeauna, membrii unei minorități se recunosc rapid între ei și caută să se apropie, tot astfel Domnia Sa a simțit imediat că aparțin lumii iubitorilor de literatură și, deși șef în ierarhia severă a presei de atunci, mi-a acordat toată atenția. Am stat de vorbă, cu o bucurie care mi-a rămas în suflet, despre autori români de mult plecați în lumea umbrelor ca despre oameni vii, prieteni comuni despre care ne făcea plăcere să mai schimbăm vești: ce inedite le-au mai apărut prin presa culturală, ce cărți li s-au editat și reeditat, ce se mai întâmplă cu ei la Fălticeni, la Cernăuți…
 

Cu aceeași bucurie, am avut prilejul să-l ascult anul trecut, în mai, la o întâlnire a scriitorilor români din Bucovina, pledând, cu patosul pe care i-l știam – om sobru, domn distins, Mircea Lutic se însuflețește și întinerește când vorbește despre literatură –, pentru un interes sporit acordat traducerii în Bucovina și, în general, pentru recunoașterea extraordinarei ei valori. Era la mijloc o convingere de o viață, susținută cu o bibliotecă de tălmăciri dintr-un amplu evantai de literaturi, de la cea rusă la cea americană. Dar nu singura, membru al Uniunilor Scriitorilor din Ucraina, Moldova și România, distins cu importante premii literare, decorat cu Ordinul Național al României ,,Serviciul Credincios” și cinstit cu Diploma și Medalia Președintelui României, poetul, publicistul, cercetătorul, istoricul culturii Mircea Lutic este o personalitate de rangul I a Bucovinei. Cinstindu-l ca pe un apostol al limbii noastre la a 70-a aniversare, într-o recentă sărbătoare ale cărei ecouri au trecut granițele spre românii din România și din Basarabia, scriitorii, intelectualii din Cernăuți s-au mărturisit onorați de a-l cunoaște, de a-i fi prieteni și cititori. Nu sunt singura din sudul Bucovinei care se alătură lor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: