Gradul de absorbție a fondurilor europene „rușinos”

Parlamentarul social-democrat Cătălin Nechifor s-a arătat vineri surprins de faptul că, în domeniul infrastructurii de transporturi, absorbția pe Programul Operațional Sectorial (POS) este zero. „La Programul Operațional Sectorial de Transporturi absorbția este de fix zero la sută. Prin nonperformanță, Berceanu a reușit să aducă în România fix zero euro”, a declarat Nechifor, în cadrul unei conferințe de presă.
 

El consideră că blocajul în care se află țara noastră este determinat de lipsa de dezvoltare a infrastructurii de transporturi. „România nu are autostrăzi, nu are căi ferate cum trebuie și nici aeroporturi, și nici nu are perspectivă în lipsa atragerii de fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii de transporturi”, a spus deputatul PSD, arătând că „perechea Berceanu-Băsescu” nu a atras nimic pentru infrastructura de transporturi din suma de 1,3 miliarde de euro alocată. Nechifor a ținut să sublinieze că nici în domeniul în care era pregătit, transporturile, președintele Traian Băsescu nu a reușit să performeze. „Traian Băsescu a fost cinci ani ministru al transporturilor, a fost cinci ani primar al Capitalei, a fost cinci ani președinte. Trebuie să plece acasă”, a spus deputatul PSD. Totodată, el a arătat că pe POS Mediu rata de absorbție este de 5,44 la sută din suma de 1,28 de miliarde de euro, iar pe POR, s-au făcut contracte în sumă de 2,54 la sută din 1,75 de miliarde de euro alocate. „Suntem o țară corigentă la absorbția fondurilor comunitare”, a spus Nechifor, care a adăugat că șeful statului trebuie să-și asume și acest eșec, așa cum își asumă realitatea că România este în recesiune economică. Parlamentarul sucevean a apreciat drept „rușinos” gradul de absorbție al fondurilor europene, care este de patru la sută, la doi ani și jumătate de la aderarea României la Uniunea Europeană. El a arătat că aceasta se produce în condițiile în care în perioada Guvernului Năstase, pe fonduri de preaderare, absorbția a fost de 84 la sută. „Lucrurile sunt foarte deranjante. România are nevoie de acești bani, dar este o țară contributor net la bugetul UE și fondurile cu care noi contribuim sunt folosite pentru proiecte care se desfășoară în alte state ale Uniunii Europene”, a încheiat deputatul PSD de Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: