„Festivalul mașinilor de epocă”, la Iulius Mall

Vedete ale șoselelor din prima parte a secolului XX
În prima expoziție de acest fel de la Suceava, pot fi vizionate 16 automobile, 10 motociclete și un velociped
Pasionații de automobile au la dispoziție trei zile să viziteze o expoziție inedită de “bijuterii” pe două și patru roți, vedete ale șoselelor la începutul secolului XX. Organizat în premieră la Suceava de Iulius Mall, “Festivalul mașinilor de epocă” se desfășoară în perioada 19-21 și reunește 16 automobile, 10 motociclete și un velociped, toate aparținând colecționarilor clubului auto “Vach” din Ungaria.
 

La vernisajul expoziției, desfășurat ieri, președintele clubului auto “Vach”, Kalmar Tamas, a declarat că vehiculele expuse la parterul Iulius Mall nu sunt de vânzare și au o inestimabilă valoare sentimentală, mai ales pentru colecționari. “Nu am stabilit încă o valoare materială a mașinilor. Clubul are în prezent peste 100 de autoturisme și circa 150 de motociclete de colecție, cele mai vechi datând din anul 1902. Majoritatea au fost achiziționate de colecționari din țări precum Franța, Anglia, SUA, Germania, fiind apoi recondiționate”, a precizat președintele clubului. După vernisaj, un bucovinean l-a invitat pe președintele clubului să vadă o mașină pe care dorea să i-o vândă. “La noi a fost război. De orice lucru vechi vă pot face eu rost”, susținea destul de insistent comerciantul de ocazie. Cea mai prețioasă bijuterie pe patru roți – un Grand Sport Bugatty Fiecare dintre mașinile colecționarilor are o poveste specială. Potrivit spuselor organizatorilor, cea mai scumpă dintre piesele expuse este un Grand Sport Bugatty din anul 1927. Autoturismul a fost găsit în Ungaria și cumpărat de un membru al clubului “Vach”, care ulterior l-a recondiționat. Astăzi, această mașină care atinge viteza maximă de 180 km/h este funcțională și arată ca și cum ieri ar fi ieșit de pe porțile fabricii pentru a cuceri șoselele. Un aspect este cert. Și în anii ‘60 oamenii cu o situație materială bună își puteau achiziționa autoturisme “de fițe”, pe măsura buzunarelor. Un exemplu în acest sens este și modelul de Jaguar E-type, care datează din anul 1960 și care, grație unui împătimit al mașinilor, este și astăzi funcțional. Expoziția de mașini de la Iulius Mall a atras destul de mulți curioși încă din ziua deschiderii. Pasionați sau nu de autoturisme, sucevenii care au trecut deja pragul complexului comercial nu au ratat ocazia să fotografieze mașinile puse în valoare și de frumoase domnișoare îmbrăcate în splendide rochii de epocă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: