Asanare de muniție

Joi dimineață, Grupa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” Suceava a executat o misiune dificilă și cu o doză oarecare de risc. La ora 9, un echipaj format din două autospeciale a ieșit din curtea inspectoratului, fiind însoțit de un antemergător de la Serviciul Poliției Rutiere și un echipaj SMURD, așa cum se procedează în asemenea situații.
 

Cu ce credeți că erau încărcate cele două autospeciale? Cu nimic altceva decât 6 bombe de aruncător și aviație; 23 proiectile de artilerie; 14 grenade de mână defensive și ofensive; 320 focoase artilerie; 3667 cartușe infanterie și 8.740 de alte elemente pirotehnice. Un total de 12.770 de elemente de muniție, provenind din cele două războaie mondiale, găsite în diverse locuri pe teritoriul județului nostru în urma executării a 32 de misiuni de asanare. Convoiul a ajuns cu bine în fostul poligon Bogata, din comuna Baia, unde „arsenalul” a fost distrus. S-au folosit 16 kg de trotil și 6 capse detonatoare electrice. Misiunea, complexă și riscantă, a fost îndeplinită cu profesionalism, în condiții de maximă securitate, fără nici cel mai mic incident. La puțin timp după revenirea în unitate, echipa pirotehnică formată din lt.-col. Cristinel Anton și maistrul militar Iulian Pentilescu a fost solicitată să intervină pentru o nouă asanare pirotehnică în localitatea Bodnăreni, comuna Arbore, situație pe care au rezolvat-o cu succes. Aici fusese găsit un proiectil exploziv, calibrul 76 mm, provenind din al Doilea Război Mondial. „Bomba” era în perfectă stare de funcționare și a fost descoperită de Gheorghe B., pe un teren agricol al său, omul anunțând la scurt timp autoritățile locale. Era ora 18,30, seara, când echipa de pirotehniști de la I.S.U. Suceava a revenit la unitate. Misiunea, deși, grea și riscantă, fusese îndeplinită. Fără probleme, fără să fie pusă în pericol viața cuiva. Profitând de cele relatate mai sus, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului face, și pe această cale, un apel către populație ca, în cazul descoperirii unor elemente de muniție, să nu le atingă cu mâna sau cu alte obiecte; să nu încerce să le demonteze focoasele sau alte elemente componente; să-i oprească pe copii să se apropie de locul respectiv. La descoperirea elementului de muniție se va anunța imediat autoritățile locale sau I.S.U., la numărul unic de urgență 112. Indiferent de starea fizică sau vechimea elementului de muniție, pericolul ca acesta să fie activ și să producă o explozie este foarte mare. De aceea, neutralizarea muniției respective se face numai de către personal specializat, cu respectarea strictă a procedurilor de securitate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: