În locuințele ANL

Ori chiriași, ori proprietari

Chiriașii locuințelor ANL care au depășit vârsta de 35 de ani nu vor mai beneficia de subvenție la chirie, care urmează să crească de aproximativ patru ori. Reamintim, anunțul a fost făcut de primarul Sucevei, Ion Lungu, care a arătat că, pentru o garsonieră, chiria lunară va crește de la 55 de lei la 200 de lei, iar pentru apartamente, de la 80 de lei, 270-280 de lei, în funcție de numărul de camere.
 

Edilul-șef a explicat că acestor chiriași le expiră în acest an contractul de închiriere pentru cinci ani, cu chirie subvenționată, iar dacă optează pentru continuarea contractului de închiriere, chiria pe care trebuie să o achite nu va mai fi subvențio-nată, dar că au posibilitatea să cumpere locuințele, prețul mediu de vânzare fiind de aproximativ 40.000 de euro. El a arătat că aceste contracte de închiriere se vor prelungi pentru un an, iar în cazul chiriașilor cu vârste sub 35 de ani prețul chiriei nu se va recalcula, în timp ce pentru ceilalți, chiria va fi majorată de aproximativ patru ori. Prin HCL, 142 de locuințe construite prin ANL în municipiul Suceava vor fi scoase din domeniul public și transferate în domeniul privat al statului, iar chiriașii vor avea posibilitatea să le achiziționeze, prețul acestora ur-mând să fie stabilit în urma unei evaluări. Ministrul Dezvoltării Regionale și Locuinței (MDRL), Vasile Blaga, declarase, la sfârșitul lunii mai, la Bistrița, că tinerii care nu doresc să cumpere locuințele ANL în care stau nu vor plăti mai mulți bani pentru chirie, fiindcă nu există nicio prevedere legală în acest sens. “Contractele se reînnoiesc din cinci în cinci ani de zile, iar prețul de închiriere nu va fi mai mare pentru cei care nu vor să le cumpere. Sunt niște restricții la vânzare. Nu poți cumpăra locuință ANL dacă ai alta și nici dacă venitul pe cap de membru al familiei este dublul salariului mediu pe economie. Sunt niște restricții, discutăm totuși de un program social”, a spus ministrul Vasile Blaga. El a adăugat că nici primăriile nu pot fi obligate de guvern să scoată la vânzare locuințele ANL. “Nu putem obliga unitățile administrativ-teritoriale să vândă locuințele ANL. E drept că s-au construit din bugetul statului, dar primăriile au oferit gratuit terenurile și toate utilitățile, deci nu putem să le obligăm. Dacă doresc, le vând, dacă nu, nu”, a explicat Blaga. Potrivit sursei citate, până la 31 decembrie 2008, prin ANL au fost construite 22.600 de locuințe, iar anul acesta încă 1.100. Blaga a spus că guvernul a transmis consiliilor locale cererea de a transfera aceste locuințe din domeniul public al statului în cel privat al statului.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: