Gala olimpicilor suceveni

„Este important să ne cultivăm grădina”

Nu festivitate de premiere, ci o adevărată Gală – Gala olimpicilor suceveni a fost manifestarea organizată ieri, în încăpătoarea Sală Polivalentă a Complexului „Conacul Domnesc” din Suceava, de către Inspectoratul Școlar Județean. Este o primă ediție „altfel decât până acum”, cum ținea să atragă atenția prof. Petru Carcalete, inspectorul general al IȘJ. „Altfel, pentru că și performerii sunt altfel, ca generație”, fiind invitați să participe practic toți olimpicii naționali suceveni. Numele lor, chipul lor, date esențiale despre ei au fost prezentate, pe rând, pe un ecran uriaș. Așadar, o sărbătoare a performanței școlare imaginate altfel, surprinzătoare nu prin mesaj – căci în fond tot despre bucuria de a-i răsplăti pe tinerii merituoși este vorba –, ci prin încercarea de a așeza alături performerii școlari de personalități ale vieții spirituale, economice și politice a județului, invitate alături de profesorii îndrumători ai olimpicilor și de directorii școlilor ce și-au trimis reprezentanții la etapele de nivel național ale olimpiadelor școlare. În jurul meselor rotunde au fost „distribuiți” câte șapte-nouă elevi și câte doi-trei invitați, rolul acestora din urmă fiind, potrivit dorinței gazdelor – reprezentanții inspectoratului școlar – acela de a satisface curiozitatea învățăceilor în legătură cu resursele izbânzii profesionale, sociale, politice. În dreptul fiecărui elev se afla o medalie „bătută” cu acest prilej și câte o diplomă de excelență, în dreptul profesorilor îndrumători.
 

Gala olimpicilor suceveni – iunie 2009

Gală cu adevărat, aceasta a oferit, după cuvântul inaugural al inspectorului general Petru Carcalete – care a pus „întâmplarea” aceasta sub semnul celebrării Eminescului –, o primă parte a concertului susținut de o orchestră constituită cu prilejul evenimentului. Au concertat membri ai Filarmonicii „Moldova”, ai Operei Naționale Române și studenți ai Universității de Arte „George Enescu”, toate din Iași, sub bagheta dirijorului Bogdan Chiroșcă de la Opera Națională Română din capitala moldavă. După un „moment Dionisie Vitcu” și o pauză în care discuțiile încropite la mese au continuat lângă o gustare și un pahar de suc sau de apă minerală, concertul, oferit celor aproape 400 de participanți piese celebre de Johann Pachelbel, Antonio Vivaldi, Wolfgang Amadeus Mozart, Edward Elgar, Johann Strauss (fiul), Serghei Rahmaninov și Piotr Ilici Ceaikovski. Solist la vioară a fost studentul Andrei Stanciu, de la Universitatea de Arte „George Enescu” Iași. Prezentarea „capitolului muzical” al zilei a fost făcută de profesoara Cătălina Hergheligiu. Așteptată cu curiozitate de cei în vârstă, familiarizați deja cu opera binecunoscutului actor ieșean Dionisie Vitcu (venit la braț cu fratele său Mihai, direc-torul Colegiului Agricol fălticenean) și cu surprindere de toată tinerimea sălii, inteligenta „improvizație” a ibăneșteanului cu studii sucevene, doctor în științe umaniste astăzi și mare actor, a adus în fața tuturor texte remarcabile – poezie mai ales. Despre mamă (versuri de Grigore Vieru), școală (o „poveste” despre un năzdrăvan de fecior de împărat „care citea într-o zi cât alții într-un an”, dar și „Liceu, cimitir al tinereții mele”, necruțătoarele versuri bacoviene) și patrie, în acest ultim caz versul pledând pentru reîntoarcerea „acasă” a fiului plecat la învățătură. Prestația actorului s-a încheiat cu o superbă „fabulă” argheziană – „Balada maeștrilor”, aluzie la vremuri extrem de contemporane cu noi… Nu am cules opinii de la cei sărbătoriți nu de teama textului convențional, ci pentru că ni s-a părut deplin lămuritoare remarca cunoscutului medic și literat sucevean Ioan Iețcu: „Privește-i cât sunt de uluiți! Cu siguranță că nu vor uita vreodată în viața lor acest moment!”. Într-adevăr, aceasta părea a fi – culeasă direct de pe chipurile lor – opinia unanimă a micilor celebrități sărbătorite ieri, elitele care „vor moșteni locul nostru. Este important să ne cultivăm grădina”. Cuvintele aparțin profesorului Petru Carcalete.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: