Dă bine la imagine…

Legea salarizării bugetarilor, la care se lucrează din greu, se pare că va fi unică numai prin titlu. Comisia de elaborare nu mai poate face față tuturor cererilor și presiunilor din partea reprezentanților ministerelor, deoarece toți vor ca salariații din domeniile respective să fie situați cât mai sus pe grilă. Propunerile Ministerului Justiției plecau de la o indemnizație de minimum 10.160 lei (16,9 salarii minime actuale) pentru judecători. Un membru al CSM ar trebui să primească 14.600 lei, iar un inspector în MJ, 14.300 lei. A reușit asta ministrul justiției, care anunța triumfător că aceștia vor fi în capul grilei? Dacă-i așa, s-a dus naibii principiul trâmbițat de membrii guvernului și de politicieni, cum că salariul maxim va reprezenta 15 salarii minime.
 

Sava BEJINARIU

Unele categorii de bugetari privilegiate acum vor fi privilegiate și în continuare. Ar însemna că bugetarii din justiție, cel puțin unii dintre ei, vor avea salarii mai mari decât președintele țării, președinții celor două camere ale parlamentului și președintele CSM. În același timp, pentru debutanții din diferite domenii se prevede un coeficient de ierarhizare peste trei. În aceste condiții, cine va avea salariul minim? Femeia de serviciu? Și cine va fi în clasele a doua și a treia? Pe de altă parte, se zice că se renunță la sporuri, dar se vor introduce indicatori de performanță. Asta nu e formă mascată de acordare a unor sporuri? S-ar putea ca legea să fie adoptată, cu respectarea principiilor enunțate inițial, chiar până la 20 iunie, cum s-au angajat guvernanții, presați de Fondul Monetar Internațional. Dar va fi ea aplicată de la 1 ianuarie 2010? Foarte puțin probabil. Sumele necesare sunt imposibil de asigurat în condițiile actuale. Însă, adoptarea legii dă bine la imagine, mai ales pentru toamna electorală…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: