Duminică, la Viena

Președintele CJ, Gheorghe Flutur, va dialoga cu responsabili austrieci despre proiectul de pelerinaj ecumenic Viena – Putna

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, se va afla duminică la Viena și va participa la slujba de sfințire a catedralei ortodoxe române din capitala Austriei, urmând să se întâlnească cu responsabili pentru proiectul de pelerinaj ecumenic Viena – Putna.
 

El a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că acest proiect urmează să fie realizat cu fonduri europene și va implica încă două țări, pe lângă Austria și România, respectiv Slovacia și Ungaria. „Vrem să-l facem pe fonduri europene, pentru anul viitor. Trebuie aprobat de forurile europene, mai ales că include patru țări, Austria, Slovacia, Ungaria și România”, a explicat președintele CJ. În opinia lui Gheorghe Flutur, în proiect vor trebui implicate și ministerele turismului și culturii. „Încercăm să punem la punct toate detaliile”, a mai spus șeful administrației județene, menționând că proiectul este complex și că acum se cunosc locul de start, Viena, și finalul pelerinajului, Putna. El a mai menționat că în acest an va fi realizat un pelerinaj Viena – Suceava, dar că acesta va fi un proiect mai mic. Inițiativa proiectului de pelerinaj ecumenic aparține ambasadorului Austriei, Martin Eichtinger, care, în toamna anului trecut, la Târgul de Turism al Bucovinei, a propus autorităților sucevene înființarea unui drum de pelerinaj între Austria și Bucovina. El a arătat că acest drum ar fi unic și ar lega Austria de mănăstirile din Bucovina prin Ungaria, Slovacia și Ucraina. Gheorghe Flutur a arătat că pelerinajul ar urma să pornească din Viena, iar punctul final să fie Mănăstirea Putna, iar pe o perioadă scurtă ar urma să fie pus în funcțiune un tren pe ruta Viena – Putna, prin Cacica. Un astfel de tren, pe ruta Viena – Cacica, a mai funcționat până în 1949. Biserica catolică din Cacica a fost sfințită în anul 1904, de atunci devenind loc de pelerinaj pentru credincioșii catolici din întreaga Europă, iar până în 1949 acea garnitură de tren circula pe traseul Viena – Cacica în preajma zilei de 15 august. În 1996, biserica a fost declarată „sanctuar diecezan”, iar în 1997 a primit titlul de „sanctuar național”. Ea adăpostește o icoană care o reprezintă pe Sfânta Fecioară Maria cu pruncul în brațe, o copie a icoanei miraculoase a Maicii Domnului “Madona Neagră” de la Czestochowa, din Polonia. Papa Ioan Paul al II-lea i-a acordat, la data de 14 martie 2000, titlul de “Basilica Minor”, fiind primul lăcaș de cult catolic din Moldova care a primit acest titlu și care beneficiază de un “pelerinaj excepțional”. Zeci de mii de pelerini vin în fiecare an la Mănăstirea Putna, cu prilejul Sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, hramul Mănăstirii Putna, ctitorie din 1469 a domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, al cărui mormânt este în biserica mănăstirii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: